latinica  ћирилица
09/06/2020 |  12:11 ⇒ 14:30 | Аутор: РТРС

У кампу Липа мигранти у бољем положају од српских повратника (ВИДЕО)

Због све веће мигрантске кризе и проширивања мигрантског кампа на приватно земљиште које је у власништву Срба, у селу Липа код Бихаћа, одржава се састанак српских удружења и представника Срба у органима власти Федерације БиХ.
Ђорђе Радановић - Фото: РТРС
Ђорђе РадановићФото: РТРС

Мјештани околних села и у селу Липа кажу да су мигранти добили све о чему су повратници одувијек сањали, да је живот Срба у овим крајевима јако тежак, и да га додатно отежава одлука БиХ власти да овдје пребаце мигранте.

Ови људи протестима и окупљањима желе да поруче да неће одустати од своје борбе, јер се, како кажу, плаше за свој живот и за безбједност дјеце.

Ђорђе Радановић, предсједник Одбора за заштиту права Срба у ФБиХ рекао је да је први захтјев са састанка упућен према Предсједништву БиХ да се постигне споразум са државама Авганистан, Иран, Ирак и Пакистан о реадмисији држављана тих земаља који се налазе у БиХ.

- То је првенствено надлежност институција БиХ и рјешавање мигрантске кризе мора да крене са тог нивоа. Тренутно имамо ситуацију да немамо министра безбједности у СМ БиХ, који је и поднио оставку због тога што ово питање не може да се ријеши на адекватан начин. Предсједништво БиХ, које је једино надлежно за потписивање билатералних споразума треба да крене у процедуру да контактирао поменуте државе и да се потпише споразум који сам навео - рекао је Радановић.

У Храму Пресветог Вазнесења Господњег, који је удаљен стотинак метара од мигрантског кампа служен је молебан за спасење Крајине и православног народа.

Опширније у видеу: