latinica  ћирилица
16/06/2020 |  19:07 | Аутор: СРНА

Српска се задужује ради заштите од поплава

Министарка финансија Републике Српске Зора Видовић рекла је данас у Народној скупштини да Приједлог одлуке о прихватању задужења Републике Српске према Европској инвестиционој банци за Пројекат мјере заштите од поплава у Републици Српској износи 19.000.000 евра.
Зора Видовић - Фото: СРНА
Зора ВидовићФото: СРНА

Образлажући приједлог ове одлуке, Видовићева је навела да се ова повољна кредитна средства одобравају Српској на рок отплате од 25 година, те да је период одгоде плаћања пет година.

- Кредит се повлачи у траншама и то највише до седам транши у минималном износу од 3.000.000 евра, и валута плаћања је евро - рекла је Видовићева и додала да је укупна вриједност овог пројекта већа од 41 милион евра.

Видовићева је навела да су локалне заједнице, које су обухваћене основним уговором, Нови Град, Костајница, Козарска Дубица, Градишка, Србац, Дервента, Брод, Модрича, Шамац, Пелагићево, Доњи Жабар, Бијељина, Шековићи, Лакташи, Челинац, Приједор, Теслић, Пале и Рогатица.

У образложењу приједлога ове одлуке наводи се да је крајњи корисник кредитних средстава Јавна установа "Воде Српске", а дужник Република Српска.

Циљ пројекта је значајно повећање отпорности у случају поплава у приоритетним подручјима у Српској, као и развој мјера у складу са условима Директиве ЕУ о поплавама.

- Спровођење мјера заштите од поплава смањиће ризике од штета узрокованих поплавама, као и економске и финансијске губитке које производе поплаве, те повољно утицати на здравље људи и друштва у цјелини - наводи се у образложењу овог приједлога.

Кредитним средствима финансираће се извођење радова у сливним подручјима ријека у више општина у Републици Српској, и то за санацију и изградњу одбрамбених насипа уз водотоке, реконструкцију и изградњу канала, замјену пумпних станица, набавку возила, машина и опреме за одржавање објеката у систему заштите од поплава у Републици, консултантске услуге и надзор над извођењем радова.

Пројекат обухвата хитну санацију кључних инфраструктурних објеката за заштиту од поплава на поплавним низинама ријеке Саве и њеним притокама у Српској, ријекама Уни, Босни, Дрини, Врбасу и Укрини, након великих оштећења на великом броју локација узрокованих поплавама.

Планирани рок за реализацију Пројекта је до почетка 2023. године, уз могућност продужења рока уз сагласност кредитора.