latinica  ћирилица
17/06/2020 |  13:12 ⇒ 13:22 | Аутор: СРНА

Мигрантска криза захтијева мултиагенцијска рјешења

Замјеник министра безбједности у Савјету министара Недељко Јовић и шеф Делегације ЕУ у БиХ Јохан Затлер нагласили су да је мигрантска криза глобални и комплексни проблем који подразумијева глобална и мултиагенцијска рјешења.
Јовић - Затлер - Фото: СРНА
Јовић - ЗатлерФото: СРНА

Јовић и Затлера су на данашњем састанку у Сарајеву истакли да је ријеч о питању које се тиче свих на нивоу БиХ, а посебно хуманитарни аспект овог проблема, саопштено је из Министарства безбједности.

Саговорници су нагласили потребу доношења Акционог плана за сузбијање илегалних миграција у БиХ који се налази у процедури Савјета министара, а разговарано је и о ангажовању припадника Фронтекса на помоћи безбједносним снагама БиХ.

На састанку је позитивно оцијењен досадашњи рад полицијских агенција у борби против миграција, који се упркос недовољним кадровским и материјалним средствима, успјешно супротстављају овом проблему.

Јовић и Затлер су апострофирали и подржали све наредне кораке раније договорене сарадње са ЕУРОПОЛ-ом, који су били годинама у застоју а односе се на потписивање инструкције о питањима од важности за провођење Споразума о оперативној и стратешкој сарадњи са ЕУРОПОЛ-ом, слање официра за везу из БиХ у сједиште у Хагу, као и друга техничка питања о успостављању заједничке контакт тачке, као што је пресељење опреме из Дирекције за координацију полицијских тијела у просторије Министарства безбједности.