latinica  ћирилица
18/06/2020 |  17:00 | Аутор: СРНА

Усвојена информација о стању у области миграција за април

Савјет министара усвојио је данас информацију Министарства безбједности о стању у области миграција у БиХ за април, коју ће Генерални секретаријат Савјета доставити Предсједништву БиХ.

У информацији се наводи да су у прва четири мјесеца ове године евидентирана укупно 4.572 незаконита мигранта, што представља смањење за 24 одсто у односу на исти период прошле године, када су пријављена укупно 6.034 мигранта, саопштено је из Савјета министара након данашње сједнице.

Највише незаконитих миграната је из Пакистана /27,4 одсто/ и Авганистана /24,1 одсто/, прецизира се у информацији коју је сачинило Министарство безбједности.

У информацији је наведено да је намјеру за подношење захтјева за азил исказало 4.247 особа, од којих је 78 поднијело захтјев за азил.

- Број незаконитих миграната у априлу, када је забиљежено њих 128, мањи је за 92 одсто у односу на март, што је резултат мјера ограничења кретања које су предузеле земље региона и ЕУ усљед пандемије ковид-19. Број незаконитих миграната пријављених Служби за послове са странцима у априлу је за 95 одсто мањи у односу на исти мјесец лани - наведено је у информацији.

Од 1. јануара до 30. априла из буџета ИПА пројекта "Посебне мјере за подршку одговору на избјегличку и мигрантску ситуацију у БиХ" реализована су средства у износу 8.692.317 евра, од чега у априлу 2.158.298 евра.

Савјет министара усвојио је и извјештај Министарства безбједности у Савјету министара о реализацији Акционог плана за спровођење Стратегије за борбу против организованог криминала у БиХ за прошлу годину, која садржи седам стратешких циљева и 155 планираних активности, од којих је 60 предвиђено Стратегијом.

Од укупног броја Стратегијом планираних активности 35 је реализовано у потпуности, 24 дјелимично, а само једна активност није реализована.

- Од осталих активности које нису предвиђене Стратегијом, а садржане су у плановима надлежних институција, њих 54 или 56,8 одсто реализовано је у потпуности, 27 или 28,4 одсто дјеломично, а 14 активности или 14,7 одсто није реализовано - наведено је у саопштењу.

У саопштењу се истиче да су овим извјештајем идентификовани проблеми и ризици у спровођењу стратегије, те су дати приједлози Радне групе за њихово превазилажење.

На сједници је усвојен и извјештај представника БиХ именованих у Заједничко координационо тијело задужено за праћење спровођења Споразума између Савјета министара и Владе Хрватске о сарадњи у надзору границе БиХ за 2018. и 2019. годину.

- Према овом извјештају, успјешно су реализовани заједнички планови Граничне полиције БиХ и Министарства унутрашњих послова Хрватске о спровођењу мјешовитих патрола на локалном и регионалном нивоу - наводи се у саопштењу.

Претходно је Савјет министара усвојио извјештај о раду представника БиХ у Мјешовитој комисији за праћење спровођења Споразума између БиХ и Хрватске о пограничном саобраћају за 2019. годину.