latinica  ћирилица
22/06/2020 |  09:45 ⇒ 12:19 | Аутор: СРНА

Власти УСК немају капацитета да се изборе са мигрантском кризом

Начелник општине Босански Петровац Дејан Прошић рекао је да је сарадња ове локалне заједнице са властима Унско-санског кантона у вези са мигрантском кризом веома лоша, наводећи да те власти немају ни капацитета, нити начина да се са тим питањем адекватно изборе, што додатно усложњава ситуацију.
Мигранти  (фото:banjaluka.net) -
Мигранти (фото:banjaluka.net)

- У више наврата смо од њих тражили резултате, било је покушаја разговара о тој теми, али је све остало на томе. Чини ми се да је кантоналним властима у интересу само да медијима представе да не стоји прича да се мигранти смјештају искључиво у српска повратничка села и да се све то ради на националној основи. Међутим, помака у рјешавању проблема нема - указао је Прошић.

Он је нагласио да није задовољан тренутном безбједносном ситуацијом у тој општини.

- Радимо све што можемо да се ублаже посљедице, те да се убрза пролазак миграната преко наше општине, али не можемо сами да се изборимо са свим изазовима - рекао је Прошић за Глас Српске.

Он је навео да су предузете одређене активности ради заштите грађана и њихове имовине, те да су ангажовани Црвени крст и волонтери да обезбиједе храну, воду и одјећу за мигранте, а све с циљем да они што брже пролазе кроз ову општину.

- У посљедњих неколико дана примијећено је мање пријава од грађана и ситуација се побољшава. Прије увођења тих мјера мигранти су се сатима задржавали по локалним селима, наносили материјалну штету на објектима, а забиљежено је и неколико крађа - навео је Прошић.

Говорећи о епидемији вируса корона, он је навео да је општина Босански Петровац, као и већина локалних заједница у БиХ формирала општински Кризни штаб и предузела све што је у њеној моћи да заштити здравље становника.

- Уз све предузете мјере могу рећи да смо успјешно изашли из ове природне несреће. Имали смо 16 обољелих и било је неопходно идентификовати три кластера из којих су дошли заражени, а неколико стотина људи прошло је кроз самоизолацију - навео је Прошић.

Када је ријеч о посљедицама епидемије на друге сегменте, Прошић је истакао да су у овој локалној заједници морали промијенити динамику реализације пројектних активности.

- Имали смо веома амбициозан план инвестиција за ову годину, али је све то било заустављено. Биће потребан ребаланс буџета, јер је пуњење локалне касе у односу на план у протекла три мјесеца било смањено за око 60 одсто, али се ситуација сада побољшава и надам се да удари на буџет неће бити толико велики да наруше ликвидност - истакао је Прошић.