latinica  ћирилица
23/06/2020 |  14:17 ⇒ 14:26 | Аутор: СРНА

Ђокић: Предвиђена либерализација тржишта електричне енергије

Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић рекао је данас да ће усвајање Приједлога закона о електричној енергији имати за посљедицу либерализацију тржишта струје, односно уклањање баријера за обављање електроенергетских дјелатности.
Петар Ђокић - Фото: РТРС
Петар ЂокићФото: РТРС

- Либерализацијом тржишта очекује се улазак на тржиште нових привредних субјеката што ће се одразити на јавне приходе Републике Српске, положај зависних предузећа која послују у оквиру Мјешовитог холдингаЕлектропривреде Републике Српске, те повећање конкурентности и стандарда услуга на унутрашњем тржишту електричне енергије - рекао је Ђокић у Народној скупштини Републике Српске образлажући законско рјешење.

Он је истакао да се законским рјешењем уређују циљеви и начин остваривања електроенергетске политике, те услови и начин обављања електроенергетских дјелатности.

- Овим законом уређују се надлежности Регулаторне комисије за енергетику Републике Српске у сектору електричне енергије, начин функционисања и развоја тржишта електричне енергије, права и обавезе учесника на тржишту, надзор над тржиштем, заштита купаца електричне енергије, као и надзор над спровођењем овог закона и друга питања од значаја за уређивање електроенергетске области - навео је Ђокић.

Он каже да су законским одредбама прописана права и обавезе произвођача електричне енергије.

Предсједник Конфедерације синдиката Републике Српске Жељко Тепавчевић сматра да наведено законско рјешење није добро, јер постоји бојазан радника у овој области да ће, уколико не буду могли испоштовати обавезе, бити проблем за производна предузећа.

- Овим законским рјешењем биће прописана будућност електроенергетског сектора у Српској. Положај два највећа произвођача електричне енергије, а то су двије термоелектране - Угљевик и Гацко је лош. Република Српска се веома мало бавила њиховим развојем што је недопстиво и потребно је хитно предузети мјере како би ова два произвођача опстала - рекао је Тепавчевић у Народној скупштини.

Он напомиње да је законским рјешењем предвиђено поскупљење струје, што је, како је рекао, "својинско, а не тржишно питање".