latinica  ћирилица
24/06/2020 |  18:27 ⇒ 19:38 | Аутор: СРНА

Кошарац: Респектабилна компанија која извози 97 одсто производа

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац изјавио је данас да је зворничка "Алумина" респектабилна компанија која запошљава 1.600 радника и послује са око 600 компанија, што потврђује потребу да ресорно министарство буде потпуно отворено за сарадњу са овако важном компанијом из Републике Српске.
Сташа Кошарац и Миле Матић - Фото: СРНА
Сташа Кошарац и Миле МатићФото: СРНА

- Треба истаћи да је годишњи промет компаније око 300 милиона КМ, што је приближно 97 одсто извоза, чиме `Алумина` значајно утиче на обим спољнотрговинске размјене БиХ и у том контексту завређује адекватан третман - рекао је Кошарац новинарима након разговора са менаџментом ове компаније.

Он је нагласио да је спољнотрговински промет који обезбјеђује "Алумина" за респект и да га треба поштовати.

- Сви, према својим могућностима, са аспекта позитивних прописа, треба да омогућимо развој овакве компаније и у том контексту ће бити кретање Министарства спољне трговине и економских односа у сарадњи са "Алумином" и свим другим које ће утицати на повећање обима спољнотрговинске размјене компанија БиХ са тржиштима у окружењу - истакао је Кошарац.

Он је изразио жаљење што у неком ранијем периоду није било разумијевања из Министарства спољне трговине и економских односа према "Алумини".

- С обзиром да сам наслиједио такву врсту односа са овом компанијом, процијенио сам да је веома важно доћи у `Алумину` и разговарати са менаџментом како би превазишли евентуалне проблеме који су били уочени у спољнотрговинском промету производа "Алумине" - рекао је Кошарац.

Он је оцијенио да је такав однос према овој компанији био недопустив из простог разлога што је "Алумина" из традиционалног производног асортимана у посљедњих неколико година прешла у дисперзију производног асортимана од око 30 производних компоненти.

- Сматрам да надлежно министарство, које је задужено за спољнотрговински промет, треба да буде партнер, не само овој компанији, него и сличним компанијама у Републици Српској и Федерацији БиХ - рекао је Кошарац.

Он сматра да је улога министра и ресорног министарства да оваквим компанијама у Републици Српској и ФБиХ, у складу са законом, олакша увоз компоненте ради даље обраде, односно извоза производа.

- У том контексту анализирали смо позитивне законске прописе на нивоу БиХ када су у питању царинске стопе и мислим да ћемо на основу анализа релевантних чињеница и релевантних институција донијети одређена позитивна рјешења када је ријеч о овој компанији - рекао је Кошарац.

Он је навео да га радује чињеница да у сегменту надлежности ресорног министарства постоји редован темпо у административном дјеловању Министарства на основу захтјева компанија, оцјењујући да су у том погледу врло јасно и прецизно дефинисани приоритети.

- Треба јасно рећи да сам упознат о високом нивоу социјално-друштвене одговорности "Алумине" и о томе да је у овој компанији запослено приближно 1.600 радника, што је четвртина укупно запослених радника у Зворнику. То довољно говори о потреби да ова компанија има посебну пажњу и третман - поручио је Кошарац.

Предсједник Управног одбора "Алумине" Миле Матић упознао је Кошарца да компанија своје производе углавном извози, што је веома важно за спољнотрговинско пословање.

Он је рекао да је са Кошарцем разматрао питање суспензије царине на лужину која није европског поријекла, а коју "Алумина" има потребе да повремено увезе за функционисање свог производног процеса.

- Сматрам да нема потребе за царињење лужине, када те производње нема у БиХ истакао је Матић.

Матић је рекао да је са Кошарцем разговарано и о роби двојне намјене, те додао да очекује подршку ресорног министарства за правилно и нормално рјешавање прописа како би компанија наставила извоз.