latinica  ћирилица
24/06/2020 |  19:25 ⇒ 20:16 | Аутор: РТРС

Нови сет помоћи за привреднике Бањалуке (ВИДЕО)

За привреднике у Бањалуци, који су претрпјели штету за вријеме пандемије, спреман је нови сет помоћи, који је разматран на сједници Скупштине града.
Бањалука (Фото: Александар Чавић) -
Бањалука (Фото: Александар Чавић)

Одборници су дискутовали и о Извјештају о раду градоначелника и Градске управе за прошлу годину, а у 114 тачака дневног реда налази се и Информација о судском спору у вези са локацијом "старе аутобуске станице" у Бањалуци.

Привредни субјекти који нису радили у периоду пандемије и још не раде могу очекивати олакшице. Између осталог, привредници имају могућност продужења субвенције за комуналне таксе за јун.

- Друга се односи на повољности за инвеститоре, односно на накнаду за уређење грађевинског земљишта. Могу да склопе уговор о плаћању у дужем временском периоду, односно у више рата уколико им је то потребно - рекао је Игор Радојичић, градоначелник Бањалуке.

Пред одборницима је и Информација о судском спору у вези са земљиштем старе аутобуске станице у Бањалуци. Како је навео предсједник Скупштине, град има ограничене могућности када је ријеч о повољном исходу.

- Оно што могу да кажем је да Град предузима све активности када је ријеч о заштити имовине. Ова администрација заузела је тај курс да све оно што је од интереса за град и грађане Бањалуке , а то је прије свега имовина, да има активну улогу у том свему - навео је Зоран Талић, предсједник Скупштине града Бањалука.

Највише се дискутовало о Извјештају о раду градоначелника и Градске управе за прошлу годину. Представници опозиције изнијели су примједбе, између осталог и на грађење и недостатак паркинг мјеста.

- Законски, купци нису натјерани да морају купити подземне гараже које праве многи инвеститори, по чему задовољавају критеријуме, а онда остају празне - појаснио је Радојичић.

Сједница Скупштине града, одржана је у Банском двору, уз поштовање препорука епидемиолога са циљем спречавања ширења вируса корона уз физичку дистанцу и коришћење заштитне опреме.