latinica  ћирилица
25/06/2020 |  09:36 ⇒ 14:28 | Аутор: РТРС

У НСРС гласање о апсолвираним тачкама

Након што су посланици размотрили Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о јавно-приватном партнерству у Републици Српској, изјашњавају се о апсолвираним тачкама.

Циљ Приједлога закона о измјенама и допунама Закона о јавно-приватном партнерству у Српској јесте отклањање административно‐техничких баријера и стварање повољнијег пословног амбијента у привлачењу страних и домаћих инвеститора у реализацији капиталних пројеката.

Законским одредбама прописано је да се јавно‐приватно партнерство може реализовати у свим областима у којима јавни партнер пружа услуге или су у оквиру надлежности јавног партнера.

Премијер Републике Српске Радован Вишковић рекао је данас у Бањалуци да због ситуције прозроковане пандемијом вируса корона морају бити обезбјеђена финансијска средства како би била сачувана јавна потрошња и засутављен пад бруто домаћег производа.

Циљ Приједлога закона о измјенама и допунама Закона о јавно-приватном партнерству у Републици Српској јесте отклањање административно‐техничких баријера и стварање повољнијег пословног амбијента у привлачењу страних и домаћих инвеститора у реализацији капиталних пројеката.

Министарка финансија Републике Српске Зора Видовић истакла је да се јавно‐приватно партнерство може реализовати у свим областима у којима јавни партнер пружа услуге или су у оквиру надлежности јавног партнера.

Народна скупштина Републике Српске размотрила је Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о судским таксама, којим је, између осталог, предвиђено да се судске таксе укидају за поднесак којим се тражи увјерење /пет КМ/ и за издато увјерење /10 КМ/, као и судске таксе за поднесак којим се тражи издавање јединственог приступног кода /пет КМ/ и за издати јединствени приступни код /10 КМ/.

Образлажући у Народној скупштини овај приједлог закона, министар правде Републике Српске Антон Касиповић рекао је да се измјенама овог акта приступило у складу са начелима пореског система из Закона о пореском систему Српске како би се утицало на побољшање пословног окружења, повећање економске активности и развијање конкурентности привреде Српске.

Потпредсједница Народне скупштине Жељка Стојичић истакла је током раније посланичке расправе да ће измјене овог закона резултирати одређеним смањењем прихода у буџету, али да је опредјељење Владе да, поред отежаних услова, ради на реформи непореских давања.

Претходно је размотрен Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о заштити и поступању са дјецом и малољетницима у кривичном поступку и Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о шумама.

Министар правде Републике Српске Антон Касиповић рекао је да је Приједлогом закона о измјенама и допунама Закона о заштити и поступању са дјецом и малољетницима у кривичном поступку прецизније дефинисана улога стручних савјетника суда и тужилаштва или стручних лица.

На дневном реду десете редовне сједнице су и Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о концесијама, Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о управљању отпадом, те Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о заштити животне средине.

Пред посланицима ће се наћи и Приједлог Пословника Народне скупштине Републике Српске.