latinica  ћирилица
26/06/2020 |  07:55 ⇒ 08:09 | Аутор: Мондо

Ливерпул шампион Енглеске

Побједом Челсија против Манчестер ситија 2:1, великан са Енфилда званично је у четвртак постао шампион Премијер лиге, односно првак Енглеске, што није био тачно три деценије.

Головима Кристијана Пулишића и Вилијана, Манчестер сити је и теоретски свргнут са трона, на којем је нови владар - Ливерпул!

Колико је доминантно Клопов тим донио 19. титулу у витрине покаје и разлика на табели, гдје су "Редси" на чак 23 бода предности у односу на Сити и то чак седам кола прије краја.

Као да никад није било јасније који је тим најбољи у Енглеској!

Годинама уназад су на Енфилду призивали титулу. Иако су пехари Лиге шампиона у међувремену два пута дошли на тај култни стадион (2005, па 2019), бољело је и клуб и навијаче то што су Алекс Фергусон и Манчестер јунајтед у прошле три деценије чак 13 пута били прваци.

Јунајтед је доминирао, Ливерпул је лутао, падао, прекратко блистао и доживио да га "црвени ђаволи" са Олд Трафорда престигну у броју титула.

Од сада, Јунајтед води у тој трци са 20:19, али судећи према тренутном односу снага два највећа енглеска клуба, биће изненађење ако Ливерпул у наредним годинама поново преузме вођство.

Машина Јиргена Клопа је просто толико моћна да се ни не назире тим који би могао да је заустави и сљедеће сезоне у трци од 38 лигашких кола.

Вјеровало се да ће Манчестер сити то бити у стању да уради и ове сезоне, али је екипа Пепа Гвардиоле практично све вријеме имала превише осцилација, киксева, падова и мјесецима и прије вируса корона није се постављало питање ко ће бити шампион.

"Грађани" су синоћ против Челсија могли само да одложе неизбјежно, али је сјајан гол Кевина Де Брујнеа из "слободњака" у 55. минуту био довољан само да изједначи резултат на 1:1.

"Плавци" су претходно повели феноменалним голом Кристијана Пулишића послије контранапада у 36. минуту, а побједу су "овјерили" поготком Вилијана из пенала у 75. минуту.

Манчестер сити, пали шампион, завршио је утакмицу и ноћ за заборав и са играчем мање, јер је Фернандињо у 77. минуту играо руком...

Ливерпулу је било довољно да Челси не изгуби од Ситија, али је тим Френка Лампарда урадио и више од тога. На одушевљење навијача "Редса".