latinica  ћирилица
26/06/2020 |  10:47 ⇒ 12:01 | Аутор: СРНА

Епископ Сергије: Желећи оно што му не треба, човјек је заборавио љубав

Човјек је, пожељевши оно што му не треба, заборавио оно без чега не може, а то су љубав и слобода, истакао је Његово преосвештенство епископ бихаћко-петровачки и рмањски Сергије у бесједи о ланету које је свој дом нашло у манастиру Рмањ.
Манастир Рмањ - Фото: СРНА
Манастир РмањФото: СРНА

Владика наводи да су и ланету, баш као и људима, потребне само слобода и љубав, и истиче да колико у себи људи понесу љубави и доброте, толико ће моћи да се приближе Господу, оном истом Богу који од тражи од људи да имају љубав међу собом.

- Кад има то двоје, слободу и љубав, лане има све. Више му не треба, више и не тражи. А човјек је, заборављајући себе, пожелио нешто треће, четврто, пето... Пожељевши оно што му не треба, човјек је заборавио оно без чега не може - љубав и слободу - истиче епископ Сергије.

Владика Сергије наводи да је рмањско лане кротко - какви би људи требало да буду, њежно - какви су они који воле, благо - као они који за љубављу вапију, радосно - као они којима не треба много.

Фото: Срна

Његово преосвештенство у бесједи наглашава да је Бог послао лане да изнова опомене на једноставност живота, да њиме забринуте насмије, да тужне орасположи, враћајући љепоту у очи, љубав у срце, радост у душу.

- Дошло је ниоткуда међу нас. Крочило из непознатог нам ћошка природе и унијело радост у нашу свакодневицу, вративши собом истинску љепоту у наше очи - истиче епископ бихаћко-петровачки и рмањски Сергије у бесједи објављеној на сајту Епархије.

Владика Сергије наводи да су људи у мраку технолошких достигнућа већ помало и заборавили колико је љепота природе заправо само мала сјенка оних красота небеских пространстава.

- Зато нам је Бог послао лане, сасвим обично лане, да нас подсјети на себе, да нас његова творевина опомене на самог Творца. Чудесно је колико мало треба човјеку да у једном дјелићу онога што нас окружује препозна рукопис самог Господа, који је свако створење и сваку биљку створио са циљем, сврхом и смислом. Наше рмањско лане није само занимљив детаљ из наше манастирске свакодневице, већ књига без слова која нас учи љубави, љепоти и повјерењу - бесједи епископ Сергије.