latinica  ћирилица
26/06/2020 |  14:36 ⇒ 14:36 | Аутор: СРНА

Бесплатни уџбеници за прва два разреда и ученике из вишечланих породица

Влада Републике Српске усвојила је данас информацију о обезбјеђивању бесплатних уџбеника за ученике основних школа за школску 2020/2021. годину, те задужила ресорно министарство да обезбиједи уџбенике за ученике првог и другог разреда основних школа, као и за ђаке који су треће и свако наредно дијете из породица са троје и више дјеце, а ученици су од трећег до деветог разреда.
Уџбеници (Фото: banjaluka.net) -
Уџбеници (Фото: banjaluka.net)

Буџетом за ову годину планирана су средства за набавку уџбеника, саопштено је из Бироа Владе за односе с јавношћу.

Према тренутним подацима, за школску 2020/2021. годину требало би обезбиједити уџбенике за око 9.400 ученика првог и око 9.450 другог разреда основних школа, док је укупно 10.275 ученика који су треће или наредно дијете по реду рођења из породица са троје и више дјеце.

Министарство породице, омладине и спорта ће, такође, и за школску 2020/2021. годину обезбиједити уџбенике за одличне ученике из породица са четворо и више дјеце, и то за дјецу од трећег до деветог разреда.

Влада Српске усвојила је и информацију о припреми пројекта "Камп рехабилитације за дјецу са специфичним обољењима - 2020", те задужила Јавни фонд за дјечију заштиту да активности у вези са реализацијом пројекта спроведе у складу са законским прописима и предвиђеном динамиком.

Нови пројекат подршке за дјецу са хроничним обољењима у Републици Српској заснован је на интердисциплинарном приступу и третману дјетета и породичног система уопште кроз "Камп рехабилитације за дјецу са специфичним обољењима - 2020".

Циљеви овог пројекта су смањити учесталост броја хоспитализација, дужину боравака у болници, употребу лијекова и продужити мирне периоде без погоршања симптома, педагошки рад са дјецом и породицама, психо-социјално оснаживање дјеце и родитеља кроз едукацију и контакте са дјецом са истим и сличним здравственим проблемима и њиховим родитељима, физичко-рекреативне активности, здрави стилови живота, регионално повезивање родитеља и дјеце са хроничним обољењима.

Циљеви пројекта су усмјерани ка стварању бар дјелимично приближних услова за задовољавање развојних потреба дјеце, чији је развој осујећен неповољним социјалним, породичним, материјалним или здравственим приликама.

Реализацијом пројектних циљева се пружа директна подршка развојним потребама дјеце, али и њиховим породицама у остваривању осујећене социјализаторске, заштитне, економске, а не ријетко и васпитне функције породице.

Осим тога, овај пројекат ће сензибилизовати друштво у цјелини за потребе и проблеме дјеце најосјетљивијих категорија.

У току ове године планирано је да кроз рехабилитацијски камп прође укупно до 300 дјеце са специфичним обољењима и родитеља уз пратеће особље и подршку породице.

Максимално планирани број лица који ће бити обухваћен пројектом, укључујући и стручно особље је 370.

Влада је усвојила и информацију о пројекту "Социјализација дјеце Републике Српске - 2020", те донијела закључак којим се отказује реализација овог пројекта у овој години због пандемије вируса корона.

Задужен је Јавни фонд за дјечију заштиту да већ настале уговорне обавезе кроз анекс уговора преусмјери на реализацију овог пројекта у 2021. години, а у складу са постојећим оквирним споразумима.

Јавни фонд за дјечију заштиту Републике Српске већ 18 година реализује овај пројекат, а током свих тих година у пројекту је учествовало више од 32.000 лица, односно дјеце дванаест најосјетљивијих категорија и одраслих лица.

Пројектом су обухваћена дјеца на подручју Републике Српске, чије је одрастање осујећено неповољним породичним, социјалним и материјалним условима, здравственим и развојним проблемима.

Они заједно са талентованом дјецом и истакнутим спортистима, на инклузивном принципу, проводе десет /или осам/ дана у одмаралишту на мору.

Узрасна доб дјеце је од шест до 15 година, за лица са сметњама у развоју до 17 година.