latinica  ћирилица
26/06/2020 |  15:23 ⇒ 17:55 | Аутор: СРНА

Додик: Усвојен Приједлог буџета и по хитној процедури упућен ПС БиХ

Предсједништво БиХ усвојило је Приједлог закона о буџету институција и међународних обавеза БиХ за 2020. годину у износу од 996.000.000 КМ и упутило га Парламентарној скупштини БиХ на усвајање по хитној процедури, рекао је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.

Додик је напоменуо да је Предсједништво БиХ у складу са својим уставним овлаштењима усвојило Приједлог буџета БиХ за ову годину у оквиру какав је утврђен раније, али да се у структури буџета мијењају значајне ставке.

Он је навео да је обезбијеђено око 60 милиона КМ тако што су смањене и готово преполовљене капиталне набавке, те знатно смањени путни трошкови и друге ставке.

- Обезбијеђено је око 41 милион КМ за санацију посљедица епидемије вируса корона - рекао је Додик новинарима у Сарајеву.

Додик је истакао да буџет подразумијева и дио који се односи на међународне обавезе.

- Укупне обавезе поврата за ову годину Републике Српске су 280 милиона и мање су ове године за 28 милиона него прошле године, а Федерација има обавезе негдје око 530 милиона и веће су за десет милиона него што су биле прошле године - рекао је Додик и појаснио да буџет у структури износи око милијарду и 800 милиона, а 800 и нешто милиона иде на сервисирање страних обавеза.

Додик је рекао да је то збирно исказивање обавеза које већ имају ентитети.

- У складу са оним што је Предсједништво тражило раније у марту када се епидемија појавила, Савјет министара је поступио и учинио све могуће уштеде. У оквиру овог буџета предвиђена су средства за финансирање локалних избора и вјерујем да ће Парламентарна скупштина већ идуће семице усвојити овај буџет и ријешити питање обезбјеђивања средстава за локалне изборе - рекао је Додик.

Он је истакао да је у односу на приједлог Савјета министара предвиђено је да се повећају капитални издаци за Парламентарну скупштину за 700.000 КМ.

- Предсједништво је укинуло тај приједлог и та су средства изузета из капиталних улагања за Парламентарну скупштину и пребацили за овај фонд за помоћ санацији од штета пандемије - рекао је Додик.

Осим чланова Предсједништва, сједници је присуствовао и предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија.

Савјет министара усвојио је 18. јуна Нацрт буџета институција и међународних обавеза БиХ за ову годину од 996.000.000 КМ.

За одржавање локалних избора у БиХ буџетом је планирано 4.227.000 КМ.

Нацртом закона о буџету планирано је и сервисирање спољног дуга који износи 807.552.931 КМ, што је за 18,2 милиона КМ мање у односу на претходну годину.