latinica  ћирилица
26/06/2020 |  17:35 ⇒ 17:39 | Аутор: СРНА

Подстаћи привредне активности у свим областима

Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић рекао је данас да је послије ситуације са пандемијом вируса корона потребно интензивирати привредни живот и покушати подстаћи привредне активности у свим областима широм Републике Српске.
Ђокић у Шамцу - Фото: СРНА
Ђокић у ШамцуФото: СРНА

Ђокић је током посјете Шамцу разговарао са начелником те општине Ђорђем Милићевићем с циљем да се упозна о ономе што је актуелно у привредном животу у Шамцу, посебно о новим могућностима за сарадњу.

Он је рекао да ту прије свега мисли на велики инфраструктурни потенцијал који ова општина има за развој различитих видова привредних активности, односно некадашња државна предузећа која су прошла процес приватизације, али у њима није оживјела производња.

Према његовим ријечима, то су локације које располажу свом потребом инфраструктуром, "како подземном, тако и надземном, а нарочито неколико локација које имају изванредне објекте у којима је могуће организовати различите видове производње".

- Желио сам прије свега да видим и начин на који се евентуално могу отворити преговори зато што сам у прилици да разговарам са различитим потенцијалним инвеститорима и радо би их усмјерио у ово подручје, али сам зато морао имати информације - нагласио је Ђокић.

Он је обавијестио Милићевића да је Влада Републике Српске подржала пројекат наставка даљег истраживања нафте на подручју Обудовца.

- Та истражна бушотина је активна и на њој се и данас ради. Надамо се да ће то до краја бити позитиван пројекат. Било је неколико фаза у којима је долазило до застоја, али успјели смо пронаћи рјешење заједно са "Јадран нафтагасом" и они су наставили истраживање. Радује ме чињеница да имамо већ одређених позитивних назнака, али још није вријеме да саопштавамо детаљне информације, зато што је то право инвеститора "Јадран нафтагаса" - додао је Ђокић.

Према његовим ријечима, то ће бити од великог значаја за Посавину када се истражна фаза заврши за око годину, можда касније, али на новој локацији гдје ће истраживање ће бити настављено и на још једној локацији на којој се тренутно споводе истраживања.

Ђокић је рекао да је за протеклих неколико година Шамац промијењен и да је у овом мандату власти са Милићевићем на челу ова општина напредовала.

- Видљив је напор руководства које је посвећено свом послу. Надам се да ћемо сви заједно наставити радећи заједно и да будемо у прилици да имамо нове привредне резултате и неке друге, прије свега инфраструктурне, имајући у виду пројекције по којима ће Влада наставити изградњу ауто-пута на Коридору Пет-це, као и прикључног пута који иде из правца Србије ка Добоју - нагласио је Ђокић.

Милићевић је истакао да су на састанку анализирани капацитети који су у приватном власништву и у власништву општине на овом подручју, а с обзиром да се одређени број потенцијалних инвеститора јавља у Министарство енергетике и рударства Републике Српске.

Он је рекао да је врло битно идентификовати те локације и додао да је разговарано и о могућностима ставарања пословне зоне, имајући у виду локацију од граничног прелаза према кружном току, гдје је земљиште у власништву Луке Шамац.

- Предложио сам министру да у оквиру свог ресора и у оквиру Владе Републике Српске отвори тему да разговарамо о пољопривредном земљишту које је након приватизације у власништву Луке, а према мишљењу општине Шамац могло је бити изузето - нагласио је Милићевић.

Он је додао да, имајући у виду дуговања које Лука има према држави, можда могуће тим путем одвојити дио пољопривредног земљишта за пословну зону која би била у средњој Посавини врло битна и са аспекта близине граничног прелаза и будућег ауто-пута.

- Сагледали смо одређене додатне капацитете од некадашњих индустријских капацитета предузећа `Мебоша` и `Шита` и наредних дана идемо ка Министарству енергетике и рударства Републике и Министарству привреде и предузетништва, гдје ћемо послати прецизан списак обновљених локација током ове године како би имали потпуну информацију о свим капацитетима на овом подручју - истакао је Милићевић.