latinica  ћирилица
26/06/2020 |  19:40 ⇒ 20:00 | Аутор: РТРС

Синод СПЦ позвао Подгорицу да се придржава међународних норми (ВИДЕО)

Свети архијерејски Синод Српске православне цркве позвао је предсједника и Владу Црне Горе да прекину прогон Српске правсолавне цркве и своје будуће кораке прилагоде међународним правним нормама и да и на дјелу покажу да су дио Европе и цивилизованог свијета.
Синод Српске Православне Цркве (фото: ФоНет СПЦ) -
Синод Српске Православне Цркве (фото: ФоНет СПЦ)

Синод је најоштрије осудио наставак прогона СПЦ, a званична Црна Гора без обзира на било чије апеле овaј пут није допустила ђакону никшићког Саборног храма да уђе у државу. Он је са сином од синоћ на Граничном прелазу Илино брдо.

Ђакон Дојић је из породичних разлога, каже, био ван Црне Горе. Сачекао је да буду донесене мјере по којима може да се врати.

Санитарна инспекција на граничном прелазу Илино брдо синоћ је допустила Дојићу да уђе у Црну Гору. Само је било упитно иде ли у карантин или самоизолацију. А онда је црногорска полиција ступила на сцену.

- Рекли су да они могу да тумаче прописе како хоће и да не морају да их поштују. Специјално је командир Марко Васиљевић дошао да напише рјешење о забрани уласка - изјавио је ђакон Дојић.

Дојић са малољетним сином на граници чека да неко ријеши његову жалбу. У Никшићу га чекају супруга и остало двоје малољетне дјеце.

- Моја кућа, олтар и црква су тамо, моје мјесто је тамо. Другу кућу, олтар и цркву немам - рекао је Дојић.

Он поручује да су и свештеници српске цркве људи као и сви остали и да њихова права не смију да се разликује од права других.

Дојић има канадско држављанство и од 2002. године уз боравишну дозволу, као и бројни други свештеници ,живи и ради у Црној Гори. Он и остали свештеници за своја права боре се на Уставном суду ове државе који још рјешава њихов проблем.

У Црној Гори од децембра трају протести након усвајања Закона о религији за који многи вјерују да ће Влади омогућити одузимање вјерске имовине. Српска православна црква с правом се боји да закон служи као изговор за одузимање имовине. Ова забринутост довела је до великих и сталних протеста широм земље. Тензије је додатно повећала забрана вјерских окупљања током епидемије вируса корона.