latinica  ћирилица
26/06/2020 |  19:51 ⇒ 20:32 | Аутор: СРНА

У Стоцу заражено 50 лица

У Универзитетској клиничкој болници Мостар на вирус корона тестирано је 116 узорака, од којих је чак 54 позитивних из Херцеговачко-неретванског кантона, саопштено је из Кризног штаба Министарства здравља ХНК.
Столац - Фото: РТРС
СтолацФото: РТРС

Према информацијама Кризног штаба, 50 особа је из Стоца, три из Мостара и једна из Читлука.

С обзиром на евидентно погоршану епидемиолошку слику, Кризни штаб Министарства здравља ХНК позвао је грађане на опрез и придржавање свих прописаних мјера заштите - држања дистанце, ношења маске у затвореном простору, те и на отвореном ако није могуће одржати дистанцу од два метра, као и честог, темељног прања руку, одржавања личне хигијене и хигијене простора.

Кризни штаб од јединица локалне самоуправе тражи спровођење појачаног инспекцијског надзора, те напомиње да се у установама социјалне заштите са смјештајем корисника обустављају посјете корисницима и њихови изласци.

Сви запослени у овим установама и у дјечијим вртићима биће тестирани на сваких 21 дан до даљег, наводи се у саопштењу.

Проблем у ХНК је настао након што је уочено да је дошло до ширења вируса у једној фирми за прераду рибе у Стоцу у којој ради око 120 људи, а већина је настањена у Љубињу, гдје је посљедњих дана дошло до наглог скока заражених вирусом корона.