latinica  ћирилица
26/06/2020 |  20:55 | Аутор: СРНА

Републичка изборна комисија у Србији одбацила 116 приговора

Републичка изборна комисија у Србији одбацила је 116 приговора бирача на неправилности у спровођењу избора одржаних 21. јуна.
Избори у Србији - Фото: РТРС
Избори у СрбијиФото: РТРС

Приговори су се односили на немогућност утврђивања идентитета чланова бирачког одбора, постојање ризика по здравље у условима епидемије, а уложен је и приговор да је гласање спроведено на основу незаконитог рјешења о наставку спровођења изборних радњи.

Приговор да на дан гласања Србија није имала Скупштину и Владу, РИК је одбацио са образложењем да те институције нису релевантне за оцјену неправилности спроведеног гласања.

Према одлуци РИК-а, избори у Србији биће поновљени на 234 изборна мјеста у више градова у сриједу, 1. јула, а право гласа имаће укупно 203.012 бирача.

Предсједник РИК-а Владимир Димитријевић рекао је да су мандате у Скупштини Србије за сада обезбиједиле три странке и коалиције - Српска напредна странка освојила је 189 посланичких мјеста, коалиција Социјалистичка партија Србије-Јединствена Србија 32 мандата, а листа Александра Шапића 12 мандата.

Када је ријеч о странкама националних мањина, Странка војвођанских Мађара освојила је девет мандата, три је освојила коалиција са Муамером Зукорлићем на челу, два мандата странка коју предводи Сулејман Угљанин, док ће Албанце представљати три посланика.

Најближе цензусу од три одсто су Коалиција за Краљевину Србију са 2,63 одсто освојених гласова, Суверенисти са 2,32 одсто и Метла са 2,25 одсто гласова.

У Србији су 21. јуна одржани парламентарни, покрајински и локални избори.