latinica  ћирилица
26/06/2020 |  21:02 ⇒ 21:02 | Аутор: СРНА

Јовановић: Биће размотрена примјена казни

Верица Јовановић, директор Института за јавно здравље Србије "Милан Јовановић Батут", изјавила је поводом повећаног броја новозаражених вируском корона да ће, у складу са епидемиолошком политиком, у наредним данима бити разматрана и примјена казни за непридржавање заштитних мјера.

Јовановићева је потврдила да је, осим у Новом Пазару гдје је до сада регистровано 369 случајева заразе, ванредна ситуација проглашена и у Тутину, гдје има око 90 обољелих.

Она је за РТС рекла да је Министарство здравља послало тимове стручњака из других клиничких центара широм Србије који ће радити на организацији и пружању здравствене заштите у ковид амбулантама, тријажном центру и болници у Новом Пазару.

- Ситуација се апсолутно држи под контролом, али су све мјере које је Кризни штаб примјенио веома значајне. Поштовање свих мјера допринијеће смањењу преноса Ковида-19 међу грађанима и утицати да се у наредним данима епидемиолошка ситуација контролише - рекла је Јовановићева.

Према њеним ријечима, у структури инфицираних доминирају особе млађег узраста и средњих година.

Јовановићева је апеловала да особе са хроничним обољењем буду опрезне јер се преносом од асимптоматских случајева на особе које су у ризичним категоријама клиничка слика болести компликује.

Она је оцијенила да су до ширења вируса, који није давао никакве клиничке симптоме, довела окупљања у мањим колективима и групама и изласци младих људи.

- У наредним данима, у складу са епидемиолошком ситуацијом, процјењиваће се и примјена казнених политика, али прије свега један апел на коришћење личних заштитних средстава и на обавезну употребу маски у градском превозу - изјавила је Јовановићева.