latinica  ћирилица
26/06/2020 |  21:55 ⇒ 21:58 | Аутор: СРНА

МИП: Мијешање у унутрашње ствари Црне Горе

Министарство иностраних послова Црне Горе сматра да Декларација о заштити права Српске православне цркве на слободно исповиједање вјере и права на њену имовину у Црној Гори, коју је усвојила Народна скупштина Републике Српске, представља, како кажу, грубо мијешање у унутрашње ствари Црне Горе.

У МИП-у Црне Горе мишљења су да "Декларација садржи неутемељене и нетачне тврдње", те да "не доприноси духу добросусједских и пријатељских односа".

У саопштењу се наводи да ће тим поводом амбасадор БиХ у Подгорици бити позван на разговор у црногорски МИП.

Из МИП-а додају да Закон о слободи вјеросповијести или увјерења и правном положају вјерских заједница у Црној Гори "ни на који начин не ускраћује вјерске слободе, нити право кориштења цркава и манастира од СПЦ и њених вјерника".

- Црна Гора остаје привржена принципима пријатељских и добросусједских односа које развија са свим државама у региону и вјерује да и овај покушај њиховог нарушавања, неће оставити озбиљнији траг на укупне односе Црне Горе и БиХ - додаје се у саопштењу.

Народна скупштина Републике Српске усвојила је Декларацију о заштити права Српске православне цркве на слободно исповиједање вјере и права на њену имовину у Црној Гори у којој се констатује да је усвајање спорног Закона о слободи вјероисповијести довело СПЦ у неравноправан положај у односу на остале вјерске заједнице.

У Декларацији, усвојеној по хитном поступку на приједлог клубова посланика владајуће већине, Народна скупштина позива власти у Црној Гори да престану са покушајима насилног отимања храмова, манастира и имовине СПЦ у Црној Гори и са протјеривањем свештенства и монаштва под изговором да немају црногорско држављанство, као и да кроз дијалог са црквеним великодостојницима СПЦ у Црној Гори траже рјешење овог проблема у складу са Уставом и законима те земље.