latinica  ћирилица
27/06/2020 |  08:11 ⇒ 10:56 | Аутор: sputniknews.com

Невјероватно откриће: Вирус корона био у Европи још у марту 2019?

Шпански научници открили су да је вирус корона био присутан у Европи још у марту 2019. године. Они су његово присуство открили у узорку воде из Барселоне који је узет тада, а пошто се ради само о једном узорку, чека се потврда овог невјероватног открића.

До овог открића дошли су стручњаци Универзитета у Барселони, а оно би могло да покаже како је вирус САРС ков-2 у Европи био присутан мјесецима прије него што је званично потврђен у кинеском граду Вухану, преноси Ројтерс писање шпанских медија.

Стручњаци из Барселоне, који тестирају узорке из канализације како би предуприједили нова жаришта короне, одлучили су да тестирају и старије узорке.

Прво су дошли до сазнања да је корона у Шпанији била присутна 15. јануара ове године, 41 дан прије првог званичног случаја.

Потом су испитивали узорке воде из канализације узете од јануара 2018. до децембра 2019. године и открили присуство вирусног генома у узорку узетом 12. марта 2019. године.

- Ниво вируса САРС ков-2 био је низак у том узорку, али је он био позитиван - рекао је вођа истраживања Алберт Бош.

Пошто се ради о само једном узорку, још се чека потврда овог открића.

Др Хоан Рамон Виљалби из Шпанског друштва за јавно здравље рекао је да је још увијек рано за доношење закључака.

- Када је у питању само један резултат, увијек желите више података, више анализа и узорака који ће отклонити сумњу у лабораторијску грешку или методолошки проблем - рекао је он.

Додао је да је ово откриће “веома интересантно“, иако постоји могућност да се ради о лажном позитивном налазу због сличности вируса са другим сродним вирусима.

Алберт Бош, који је и предсједник шпанског удружења виролога, каже да је чак и налаз из јануара довољан да се говори како је здравствени систем могао боље да реагује.

- Да смо открили вирус тада, могли смо боље да реагујемо на пандемију. Умјесто тога, многим пацијентима погрешно је дијагностикован грип, што је допринијело ширењу вируса прије доношења мјера - рекао је он.