latinica  ћирилица
27/06/2020 |  11:46 ⇒ 16:03 | Аутор: СРНА

Зељковић: Ситуација под контролом, али нисмо задовољни

Вршилац дужности директора Института за јавно здравство Републике Српске Бранислав Зељковић није задовољан тренутном епидемиолошком ситуацијом у Српској, али је истакао да је она под контролом, јер се надзиру позитивне особе и њихови контакти.
Бранислав Зељковић - Фото: РТРС
Бранислав ЗељковићФото: РТРС

Зељковић је нагласио да је теоретски увијек могуће да ситуација измакне контроли, те је због тога апеловао да грађани поштују мјере.

- Када сте у затвореним објектима, ако се придржавате свих мјера, мали је ризик да ћете се заразити - рекао је Зељковић за "ЕуроБлиц".

Он је подсјетио да су физичка дистанца, ношење заштитне опреме, лична хигијена и дезинфекција мјере које никада нису ни престале да важе.

- До скока броја позитивних дошло је повећањем броја импортованих случајева у одређеним локланим заједницама, као и ширењем вируса на радном мјесту и у породици, те је највећа одговорност на појединцу - нагласио је Зељковић.

Он је оцијенио добрим што је тренутно далеко већи број опорављених у односу на број позитивних, али и упозорио да ће бити повећан број позитивних.

Зељковић сматра да су мјере за превенцију ширења вируса корона које су на снази сасвим довољне у тренутној епидемиолошкој ситуацији.

- У случају драстичног погоршања наравно да ће и Републички штаб за ванредне ситуације предузети одређене кораке, да ли пооштрити одређене мјере или увести неке друге - закључио је Зељковић.