latinica  ћирилица
27/06/2020 |  19:29 ⇒ 20:33 | Аутор: РТРС

Приједор: Бесплатне здравствене књижице за новорођенчад (ВИДЕО)

Свака новорођена беба у Приједору, захваљујући филијали Фонда здравственог осигурања Републике Српске, бесплатно добија здравствену књижицу. Ова иницијатива покренута је у вријеме када због пандемије, грађани нису имали гдје да купе здравствене књижице.
Бебе - Фото: РТРС
БебеФото: РТРС

У најризичнијем периоду пандемије вируса корона, када су скоро све радње биле затворене, грађани нису могли набавити здравствене књижице. То је било најтеже родитељима новорођенчади, који су с приновом, морали љекару. Како би се ријешио овај проблем у приједорској филијали Фонда набавили су здравствене књижице, које су поклонили свакој новорођеној беби у граду на Сани.

- Онда сам ја дошао на идеју да књижице које смо усојели набавити поклањамо новорођенчадима, јер једноставно нису имали гдје да их купе, а морају имати здравствену књижицу - каже Далибор Павловић, руководилац филијале Фонда здравственог осигурања града Приједора.

Ово је својеврсна подршка повећању наталитета на овом подручју, а новопеченим родитељима овакав гест много значи. Пракса је настављена, па је здравствену књижицу добио и тек рођени Приједорчанин, Васлије Гвозден. Његов отац Милан захвалио је Фонду, у нади да ће и друге институције пратити фине гестове попут овог.

До данас је бесплатне здравствене књижице, као симболичан поклон, добило стотињак новорођених приједорских беба.