latinica  ћирилица
27/06/2020 |  21:02 ⇒ 28/06/2020 | 07:51 | Аутор: РТРС

Обиљежавање крсне славе Војске Републике Српске у Требињу

Видовдан, крсна слава Војске Републике Српске и Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука Оружаних снага БиХ, биће обиљежен у Требињу.
Војска Републике Српске - Фото: РТРС
Војска Републике СрпскеФото: РТРС

У Саборном храму Преображења Господњег биће служена Света архијерејска литургија и парастос српским војницима погинулим од Косовског боја до данас.

Прославу Видовдана традиционално организује Команда Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука.

Најављено је присуство највиших представника политичког, јавног и културног живота и представника невладиних организација проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата, али у складу са актуелном ситуацијом и мјерама за сузбијање ширења вируса корона.

Прослави ће присуствовати предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић и премијер Радован Вишковић.

Поводом Видовдана - крсне славе Војске Републике Српске, предсједница Српске постхумно је одликовала Медаљом заслуга за народ 132 погинула бораца ВРС. Медаљом заслуга за народ одликовани су и Радивоје Максимовић, борац прве категорије и ратни војни инвалид из Лопара, Деса Ђурић, мајка двојице погинулих бораца из Прњавора и доктор Марко Перезановић из Београда.

Предсједница Српске упутила је, поводом Видовдана, честитку свим припадницима Трећег пјешадијског Република Српска пука Оружаних снага БиХ и указала на херојски пут српских бораца у протеклом отаџбинском рату.

Честитку је упутио и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, који је поручио да је морална обавеза и дужност садашњих и будућих генерација да чувају успомену на Војску Републике Српске и да са огромним поштовањем и захвалношћу чувају сјећање на њихову жртву.

Честитке су упутили и премијер Радован Вишковић, предсједавајући Представничког дома Парламента БиХ Небојша Радмановић, предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија и предсједници политичких странка.