latinica  ћирилица
28/06/2020 |  13:53 | Аутор: Б92

Представљен Ђерона, има велике планове са "Орловима"

Селектор мушке рукометне репрезентације Србије Тони Ђерона је званично представљен јавности у београдском хотелу Ин.

Ђерона је на селекторској позицији замијенио Ненада Перуничића, а нову улогу схвата као велики изазов у својој каријери.

- Задовољство је што сам данас овдје у Београду. Драго ми је што улазим у овој пројекат. Знам да је данас важан дан за српски народ, Видовдан. Можда је то добар знак и добар дан да кренемо у све ово. Велики изазов је пред нама, постављамо контуре нашег рада. Крећемо да размишљамо о квалификацијама за ЕП 2022. године. Захваљујем се Савезу на указаном повјерењу - рекао је Ђерона на конференцији за новинаре.

- Само би требало да погледате најбоље тимове и лиге у Европи и све ће вам бити јасно. Тамо игра много српских играча. Наравно, не познајем много српске тимове, али сам одгледао сезоне Металопластике и Војводине у СЕХА лиги и ЕХФ Купу, гдје сам открио неке младе играче за које мислим да су велика будућност српске репрезентације. Наравно, много боље познајем неке старије генерације, с обзиром на то да сам имао то задовољство да радим са некима од њих - навео је он.

Ђерона је истако да има позитивно искуство у раду са српским играчима.

- Током рада у Барселони имао сам прилику да радим са Шкрбићем, Перуничићем, Перићем, Ненадићем. Било је то невјероватно искуство за мене као младог тренера у том тренутку, да им помогнем, али и да учим од тако искусних и талентованих играча. Сјећам се Петра Ненадића 2007. године, који је био јако млад, али већ невјероватан играч. Не могу да заборавим ни Милана Калину. Он је и тада, и данас, члан Барселоне. Послије 16 година у Барселони, радио сам у Катару са Дарком Станићем и Зораном Ђорђићем, а Зоран ми је био и тренер голмана у репрезентацији Туниса. Као што и сами можете да закључите, био сам почаствован да радим са великим звијездама српског рукомета - похвалио је Ђерона српске рукометаше.

Он има велике планове и амбиције са селекцијом "Орлова".

- Мој ангажман биће 100 одсто. Неће бити никаквих проблема да поред обавеза које имам у свом клубу Шарту, пратим играче и планирам акције репрезентације. У времену смо када све утакмице можете пратити уз помоћ нових технологија. Када ме је РСС контактирао, причали смо о плановима, не само везаним за сениорску репрезентацију, већ и за млађе репрезентативне селекције и српски рукомет у цјелости. Мислим да ту може послужити шпанско искуство из претходних година, организација семинара, састанака између тренера, све са циљем да размјењујемо искуства, да разговарамо о тактици и учинимо све да идемо напред. Репрезентација је састављена од играча, и наша мисија је да им помогнемо да остваре свој максимални потенцијал у клубовима. Ако то буде тако, биће лакше и репрезентацији. Као одређени циљ, мислим да репрезентација мора да буде присутна на свим такмичењима и постиже боље резултате него што је то било у посљедњих десетак година - закључио је Ђерона.