latinica  ћирилица
28/06/2020 |  15:30 ⇒ 19:34 | Аутор: СРНА

Погоршана епидемиолошка ситуација у источној Херцеговини

Погоршана је тренутна епидемиолошка ситуација на подручју источне Херцеговине гдје је у посљедњих пет дана регистровано 55 обољелих од вируса корона, рекла је новинарима епидемиолог Института за јавно здравство у регионалном центру Требиње Јулија Краљ.
Љубиње - Фото: РТРС
ЉубињеФото: РТРС

- Већина новорегистрованих су радници једног погона за прераду рибе у Стоцу, који запошљава око 120 радника, од чега је 70 особа из Билеће, Љубиња и Берковића. Извршили смо тестирање тих радника и до сада имамо 32 особе које су позитивне - појаснила је Краљ.

У Љубињу је тренутно активан 31 случај, 14 их је у Билећи, осам у Требињу и пет у Берковићима.

Она је додала да је добро што су већина тих особа без симптома или са веома благом клиничком сликом.

- Тренутно је у болници у Требињу хоспитализовано 14 пацијената са средње тешком клиничком сликом, а немамо пацијената са тешком клиничком сликом. Остале особе се налазе или у објекту за изолацију - Ђачки дом у Требињу, или су у кућној самоизолацији - навела је Краљ.

Она је додала да се чекају резултате за још тридесетак Херцеговаца, те да се врше епидемиолошка истраживања и прикупљају подаци о свим контактима.

Контакти се стављају у самоизолацију и тренутно је под том мјером око 200 Херцеговаца.

Када је у питању шест нових случајева из Требиња, двије особе су допутовале из Србије, а четири су се заразиле на једном приватном скупу организованом ван Требиња.

Краљ је апеловала да се људи придржавају препоручених превентивних мјера, те да се поред личне хигијене, са нагласком на хигијену руку, мора одржавати и физичка дистанца од два метра, апсолутно избјегавати директан физички контакт као што је руковање и грљење.

Епидемиолог је истакла и да је обавезно ношење маске у затвореном простору, а из Института за јавно здравство препоручују да се маске носе и на отвореном када се не може обезбједити дистанца од два метра.

На требињском Ковид-одјељењу Срни је речено да тренутно имају 14 пацијената који су позитивни на овај вирус, а да је у изолационом дијелу шест пацијената који чекају налазе и тамо су капацитети попуњени.