latinica  ћирилица
28/06/2020 |  18:51 ⇒ 20:36 | Аутор: РТРС

Просвјета досљедна у очувању српске културе (ВИДЕО)

Ни након 118 година од оснивања, као и 30 година од обнављања рада, Српско просвјетно и културно друштво "Просвјета" није одступило од изворног циља, очувања културе и идентитета српског народа. Свјесни новог доба, у будућности ће на нове начине остваривати старе задатке.
Српско просвјетно културно друштво - Просвјета - Фото: Wikipedia
Српско просвјетно културно друштво - ПросвјетаФото: Wikipedia

Мисија при оснивању, давне 1902. године била је помоћ српском ђаку, па су захваљујући Просвјети многа славна имена успјела свом народу подарити најбољи дио себе. Од оснивања до 1914. године, избијања Великог рата и забране дјеловања, отваране су школе, библиотеке, стипендирани ђаци.

Гашење и забрана новом окупацијом 1941. године, па нажалост и 1949, када је идеолошки сметао национални префикс друштва. Али, седамнаест интелектуалаца на Видовдан 1990. године храбро је обновило рад Просвјете.

Предсједник ГО СКПД "Просвјета" Драга Мастиловић каже да су свјесни новог времена и да траже нове начине да остваре старе задатке. А то су очување идентитета, језика, културе и историје.

Уз богату едицију књижевних и начних радова и зборника, име Просвјета стоји иза бројних културних манифестација, попут Ћоровићевих и Вишњићевих дана. Нови изазов је покретање дјелатности у дијаспори, због оправдане бојазни од губитка идентитета расељених Срба.

Не оспоравајући потребу окупљања с циљем очувања националног идентитета, у Сарајеву из ГО Просвјете упозоравају да тамошње друштво неосновано користи идентитет изворне Просвјете.

Љубо Грковић, потпредсједник ГО СКПД "Просвјета", каже да су добили потврду да сарајевска Просвјета не може користити њихов лого и да ће тражити да промјене име и знак.

Значајан јубилеј, три деценије обновљеног рада и 118 година од оснивања обиљежен је скромно, а ако околности дозволе за септембар је планирана свечана академије, са богатим културним и научним садржајима.