latinica  ћирилица
29/06/2020 |  06:38 ⇒ 30/06/2020 | 06:40 | Аутор: РТРС

НСРС размотрила измјене Закона о управљању отпадом (ВИДЕО)

Расправом о измјенама и допунама Закона о управљању отпадом посланици Народне скупштине Републике Српске окончали су данашњу сједницу. Наставак сједнице заказан је за сутра у 10 часова.
Сједница НСРС - Фото: РТРС
Сједница НСРСФото: РТРС

Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о управљању отпадом доноси се да би била прецизирана и наглашена улога јединица локалне самоуправе у систему управљања отпадом, те да буду уређене њихове дужности за питања развоја система одвојеног сакупљања отпада и уређивања начина сакупљања свих врста, наведено је у образложењу овог акта, који данас разматра Народна скупштина.

Овај приједлог закона се доноси и ради утврђивања локација за рециклажна дворишта, зелена острва и депоније, укључујући и локације за сакупљање кабастог отпада, покривање трошкова чишћења и санације дивљих депонија, организовање едукативних кампања за подизање свијести јавности о еколошки прихватљивом начину управљања отпадом, као и организовања акција чишћења јавних површина, рекла је министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић.

Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић рекао је да се Приједлогом закона о измјенама и допунама Закона о концесијама жели увести више реда у овој области.

Клуб посланика СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске предложио је данас четири закључка на Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о концесијама, међу којима је затражено да буде сачињен приједлог мјера којима ће се преиспитати сви уговори о концесијама и статус активности предвиђених уговорима.

Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић рекао је да је законским одредбама прописано да се средства прикупљена од концесионе накнаде, а приход су буџета јединица локалне самоуправе, могу користити и за друге потребе локалног развоја, те остале трошкове неопходне за функционисање јединице локалне самоуправе, не угрожавајући дефинисана ограничења.

Народна скупштина Републике Српске размотрила је Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о шумама чији је циљ прецизније дефинисање имовине јавног предузећа "Шуме Српске", дефинисање начина чувања шумских дрвних сортимената одузетих у инспекцијском надзору и проширење могућих пословних и организационих облика извођача радова у шумарству. Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић рекао је у Народној скупштини у завршној ријечи о овом приједлогу закона да су шуме власништво и својина Српске, а не БиХ.

Министар Пашалић рекао је да предложене измјене и допуне Закона о шумама имају за циљ прецизније дефинисање имовине јавног предузећа "Шуме Српске", дефинисање начина чувања шумских дрвних сортимената одузетих у инспекцијском надзору и проширење могућих пословних и организационих облика извођача радова у шумарству.

Шеф Клуба посланика ДЕМОС-а у Народној скупштини Републике Српске Споменка Стевановић изјавила је данас да је у Српској потребно у потпуности зауставити изградњу малих хидроелектрана које наносе немјерљиву еколошку штету.

На дневном реду су и приједлози о измјенама и допунама Закона о управљању отпадом и о измјенама и допунама Закона о заштити животне средине.

Пред посланицима је и Приједлог пословника Народне скупштине.

Пренос на РТРС плус и нашем порталу.