latinica  ћирилица
29/06/2020 |  08:57 ⇒ 09:21 | Аутор: РТС

У Београду заражено више од 210 студената

Директорка Студентске поликлинике Марија Обрадовић каже за РТС да је тренутно преко 210 студената у Београду позитивно, а да се чека резултат за још 50 студената.
Вирус корона - Фото: РТРС
Вирус коронаФото: РТРС

 Обрадовићева каже да је сваки дан све више студената који долазе да се тестирају зато што имају одређене респираторне тегобе.

- У јеку су испитни рокови, тренутно је преко 210 студената позитивно. Чека се резултат за још 50 студената чији су брисеви узети током викенда, тако да ће тај број свакако бити већи - рекла је Обрадовићева.

Дневно се у Студентској поликлиници јави од 100 до 150 студената на преглед, а бар 50 позива дневно је у вези са респираторним инфекцијама.

Она је објаснила да је то што се јавља све већи број студената са респираторним тегобама вјероватно посљедица тога што су у испитном року и под стресом, па им пада имунитет и тегобе су израженије.

- Многи покушавају да болест прележе на ногама, а самим тим себи тегобе погоршавају, тако да је све више студената са мало и озбиљнијом клиничком сликом - додала је Обрадовићева.

Од студената код којих је потврђено присуство вируса корона, четвртина је из студентских домова, а остали су из приватног смјештаја и својих домова.

Обрадовићева је указала на то да се студенти као млади људи више друже и склонији су да се заразе.

- Извјестан број студената стварно не зна гдје се заразио, али често је то са неких приватних прослава, петогодишњица матуре, рођендана, свадби - закључила је Обрадовићева.

У Београду студира око 120.000 младих људи.