latinica  ћирилица
29/06/2020 |  14:11 ⇒ 14:12 | Аутор: СРНА

Пилав: Нема детектованих активних епидемиолошких жаришта

Предсједник Кризног штаба Министарства здравства Кантона Сарајево за праћење и анализу ситуације изазване вирусом корона Аида Пилав изјавила је да се епидемиолошка ситуација мијења, али да на подручју овог кантона нема детектованих активних епидемиолошких жаришта.
Вирус корона - Фото: РТРС
Вирус коронаФото: РТРС

Она је у обраћању медијима подсјетила да у Кантону Сарајево, од априла нема смртних исхода обољелих од вируса корона.

- Оно што желим истаћи је да је све већи број заражених пацијената средње животне доби, чак и више нагиње према млађој популацији. То је популација којој сада шаљемо апеле јер су са лакшим клиничким сликама, а носиоци вириуса - нагласила је Пилав.

Пилав је апеловала на становништво да носи заштитну опрему, одржава физичку дистанцу, одржава хигијену руку и просторија у којима бораве.

- У посљедњем периоду смо епидемиолошким извидима примјетили да суграђани са акутним респираторним симптомимама, односно лагано повишеном тјелесном температуром, сувим кашљом и малаксалошћу настављају да долазе на своја радна мјеста иако су они били узрок преношења заразе у својим радним срединама, те су тако неодговорни према суграђанима и радним колегама - нагласила је Пилав.

Према њеним ријечима, Кризни штаб Министарства здравства Кантона Сарајево за праћење и анализу ситуације изазване вирусом корона је реаговао на такве ситуације шаљући препоруке послодавцима.

Пилав је подсјетила да је Кантон Сарајево поново у фази увођења стриктнијих мјера, сходно наредби Кризног штаба федералног Министарства здравства, донесеној у петак, 26. јуна.

- Ова наредба Кризног штаба федералног Министарства здравља дата је на поступање од јучерашњег дана у свим кантонима и односи се на скраћење рада угоститељских објеката, који могу радити до поноћи и ношење маске у затворним просторима, те број лица која могу присуствовати јавним скуповима у отвореним и затвореним просторима - појаснила је Пилав.