latinica  ћирилица
29/06/2020 |  19:30 ⇒ 20:48 | Аутор: РТРС

Глас жена жртава рата све гласније се чује (ВИДЕО)

Удружење жена жртава рата Републике Српске анализирало је, на годишњој Скупштини у Бањалуци, резултате примјене Закона који се на њих односи и уручило признања партнерским организацијама које су помогле да се њихов глас чује у иностранству.
Удружење жена жртава рата Републике Српске - Фото: РТРС
Удружење жена жртава рата Републике СрпскеФото: РТРС

Двије године од усвајања Закона о заштити жртава ратне тортуре у систем права уведено је 200 чланица Удружења, од којих 121 има загарантована мјесечна давања од Српске.

Додамо ли им нешто мање од 700 жена која су та права оствариле по Закону о цивилним жртвама рата, имамо разлога да будемо задовољни урађеним, истакла је предсједница Удружења Божица Живковић Рајилић.

- Кад саберете то двоје, нас је данас 25 година послије рата више него што је оставрено права у Федерацији, а оне имају закон од 1998. године и њих је 829. Закон који је усвбојен у ФБиХ користе 22 године, а ми само двије и већ сада нас је више - истакла је Живковић Рајилић.

Удружење је захвалницу додијелило ресорном министру Душку Милуновићу уз образложење да је највише допринјео усвајању Закона и укидању бирократских препрека након што је ступиио на снагу.

- То говорим као пјешадијски официр који је имао и заробљеника. Према њима смо поступали по свим правилима женевских конвенција. Не разумијем и гнушам се оних који могу нажао учинити људима који не могу да се бране - рекао је Милуновић.

Захвалнице су добила и удружења Срба из Шведске "Свети Јован" и "Сордетеља" за гостопримство у данима кад су представнице Удружења пружале непосредну подршку добитнику нобелове награде за књижевност Петру Хандкеу.

- Шта год да треба ми смо урадили, као да долазе наше мајке и сестре. Дали смо им пуну подршку током боравка и била нам је велика част, као што нам је част да будемо на овој њиховој скупштини до које смо путовали у ово лудо вријеме, а дошли бисмо и пјешице - каже Драган Лабан, предсједник Српског културног удружења из Сордетеља.

Захвалницу у Шведску носи и директорка Фестивала новог балкансог филма Јелена Мила Иванишевић.

Чланице Удружења је апострофирају као кључну особу у обједињавању српских организација из Стокхолма за потребе подршке чланицама.

Присјетила се тренутка кад је на конференцији за новинаре Петера Хандкеа бројне новинарске екипе преусмјерила ка причама наших страдалница.

- Онда сам рекла, дивно, ево имате жене жртве рата из Републике Српске да чујете то о чему Хандке говори. Тако да смо међународну јавност, која је била отворена за нас, придобили. Чула се и наша ријеч и мислим да је наша мисија била успјешна - нбагласила је Иванишевићева.

Удружење је посебно захвалило и инспекторима МУП-а Републике Српске за остварене резултате и опхођење према овој осјетљивој катергорији при прикупљању драгоцјених доказа.