latinica  ћирилица
29/06/2020 |  19:33 ⇒ 20:47 | Аутор: РТРС

У Србији нове мјере због погоршане епидемиолошке ситуације (ВИДЕО)

Вирусом корона у Србији су заражене 242 особе, а четворо је преминуло. У Београду је заражено више од 210 студената. Због погоршане епидемиолошке ситуације уведене су нове мјере.
Вирус корона у Србији (Илустрација РТРС) -
Вирус корона у Србији (Илустрација РТРС)

Кризни штаб за сузбијање ширења вируса корона донио је одлуку да, због повећања броја заражених, од сутра ујутро буде обавезно ношење маске у свим затвореним просторима у Београду. Ограничена су и окупљања до 200 особа. Уколико се ове мјере не буду поштовале грађани ће бити санкционисани.

- Апелујемо да се поштују и друге мјере, физичка дистанца од једног метра као и прање руку. То су сада мјере које ће да буду обавезне. Одлучили смо се за такву врсту мјера на подручју Београда, зато што је највећи број заражених особа са подручја нашег главног града - рекла је Дарија Кисић Тепавчевић, замјеница директора института "Батут".

Београд, Крагујевац, Ужице и Нови Пазар су највећа жаришта у Србији. Посебан проблем у Београду представља студентска популација.

Директор Студентске поликлинике, Марија Обрадовић каже за РТС да је сваки дан све више студената у Београду који долазе да се тестирају зато што имају одређене респираторне тегобе.

- У јеку су испитни рокови, тренутно је преко 210 студената позитивно, чека се резултат за још њих 50 чији су брисеви узети током викенда, тако да ће тај број свакако бити већи - навела је Обрадовићева.

Нови случајеви биљеже се код особа млађих од 55 година, а већина има блажу клиничку слику и препоручује им се кућна излолација.

- У овом тренутку ми смо, не рачунајући пет слободних мјеста на Клиници за инфективне болести попунили наш основни ковид центар, то је клиника за инфективне болести. Остало је још само пет мјеста. Нажалост у протекла 24 часта имали смо и два смртна случаја у Војводини - наглашава Игор Мировић, предсједник Покрајинске владе Војводине.

Ново жариште Ковида 19 у Србији је Ужице, гдје се биљежи нагли пораст броја обољелих. Од почетка епидемије у том граду био је регистрован 71 случај короне, да би сада за само неколико дана број инфицираних порастао на 162.