latinica  ћирилица
30/06/2020 |  07:04 ⇒ 07:04 | Аутор: РТС

Њемачки истражитељи открили мрежу од 30.000 педофила

Кренуло је од једног осумњиченог на западу Њемачке, а дошло се до десетина хиљада људи који снимају и дијеле дјечију порнографију, на интернету охрабрују и савјетују једни друге. Сада треба утврдити њихов идентитет, преноси Дојче Веле.
Полиција Њемачке - Фото: ТАНЈУГ
Полиција ЊемачкеФото: ТАНЈУГ

Клупко се одмотава након случаја сексуалног злостављања деце у Бергиш Гладбаху, који је прије неколико мјесеци шокирао Њемачку.

Истражитељи су наишли на трагове више од 30.000 осумњичених за посједовање и растурање дјечије порнографије, али и за директно сексуално злостављање дјеце, саопштио је у понедјељак Петер Бизенбах, покрајински министар правде у Сјеверној-Рајни Вестфалији.

Ови људи у форумима и преко чет-програма отворено комуницирају о злостављању дјеце, подстичу једни друге и дијеле савете, рекао је министар.

- Наишли смо на мочвару - рекао је Бизенбах.

Циљ је, како је најављено, да се открију идентитети починилаца због чега ће Министарство од јула формирати посебну истражитељску групу која ће откривати педофиле, али и сајбер-терористе и хакере на интернету.

Надлежни тужилац је рекао да ће се истражитељи најприје хитно бавити случајевима гдје има индиција да је сексуално злостављање и даље у току, а онда и свима који посједују и дијеле дјечију порнографију.

Страшни злочини

Прошле јесени је полиција у Бергиш Гладбаху на западу земље ухапсила једног 43-годишњака који је осумњичен да је злостављао своју ћерку још откад је била беба. Снимао је силовања и дијелио снимке у затвореној групи осумњичених.

Полиција у Келну је у вези са тим случајем открила педофилску мрежу која сеже до Аустрије и Швајцарске. До сада је утврђен идентитет 70 особа.

У мају је осуђен први међу њима - један 27-годишњи војник. Он је осуђен на десет година затвора, али је најприје на неодређено вријеме затворен у психијатријској установи.

Недавно су Немачку потресли и други случајеви сексуалног злостављања дјеце, попут снимања силовања у једној викендици у Минстеру. Или случај у Лидгеу, такође на западу земље, гдје су двојица мушкараца у једном кампу годинама злостављали укупно 32 дјетета.