latinica  ћирилица
30/06/2020 |  10:46 ⇒ 11:19 | Аутор: СРНА

Завод "Др Мирослав Зотовић": Нема пацијената заражених вирусом корона

У Заводу за физикалну медицину и рехабилитацију "Др Мирослав Зотовић" у Бањалуци до данас није било пацијената код којих је потврђено присуство вируса корона, потврђено је Срни у овој установи.
Зотовић - Фото: илустрација
ЗотовићФото: илустрација

У Заводу су истакли да је 19. јуна потврђен вирус код два терапеута на Дјечијем одјељењу који су радили у тиму за лијечење амбулантних пацијената.

- Без одлагања је спроведено тестирање брзим антигенским тестовима код 40 осталих чланова тима са Дјечијег одјељења, од којих је 39 било негативно, а један терапеут је био позитиван, без симптома, те је код њега вирус касније потврђен и ПЦР тестом - рекли су у Заводу.

Паралелно са тестирањем особља, појединачно су обавијештени сви родитељи дјеце која су била у контакту са терапеутима, уз препоруку да се јаве породичном доктору ради даљег поступања.

Завод "Др Мирослав Зотовић" је прослиједио листе контаката заражених терапеута према хигијенско-епидемиолошким службама /ХЕС/ надлежних домова здравља - Бањалука, Приједор, Градишка.

У Заводу наводе да је у консултацији са надлежним епидемиологом из Института за јавно здравство 20. јуна урађена инспекција простора у којима се одвија терапија на Дјечијем одјељењу и потврђено је да су услови епидемиолошки повољни, посебно у свјетлу чињенице да су у потпуности физички одвојени простори за боравак интерних и екстерних пацијената, као и медицински тимови који раде са наведеним групама.

- С обзиром на строго поштовање мјера превенције и код особља и код пацијената, шанса за пренос инфекције са особља на пацијента и обрнуто је минимална - наводе у Заводу.

У овој установи истичу да су у свакодневном контакту са терапеутима код који је претходно потврђено присуство вируса корона, да су они добро, са блажом клиничком сликом, те да је двоје већ отпуштено из болнице након двоструке потврде негативности.

Из Завода подсјећају да на локацији Траписти и Слатина функционише пет тријажних пунктова за пацијенте, као и 12 контролисаних улаза на којима се мјери температура, контролише ношење личне заштитне опреме и ради дезинфекција руку.

- С обзиром на велики број пацијената који имају факторе ризика - године старости, удружена обољења, хируршки пацијенти, дјеца и слично, медицински тимови Завода одржавају висок степен сумњичавости према присуству вируса код пацијената, као и особља, односно сумњичавост на било који симптом или знак респираторне инфекције, или било који симптом који се развија при присуству вируса корона - тврде у Заводу.

Што се тиче немедицинског и медицинског особља, у Заводу истичу да се спорадично јављају случајеви гдје су доктор, терапеут или сестра дошли до спознаје да су били у контакту са особом позитивном на вирус корона или они сами или неко од чланова породице има неки симптом инфекције.

- У том случају се спроводе све прописане мјере – од искључивања особе из процеса рада, јављања породичном доктору и надлежном ХЕС-у, а по потреби и пописивање контаката и прослеђивање истих надлежном ХЕС-у, док се код свих осталих запослених који су били у контакту са особом суспектном на вирус корона од средине јуна спроводи и тестирање помоћу брзих антигенских тестова на корона вирус - рекли су у Заводу.