latinica  ћирилица
30/06/2020 |  14:11 ⇒ 14:48 | Аутор: СРНА

Прва романијска бригада била језгро окупљања регионалне одбране

Дан оснивања Прве романијске пјешадијске бригаде, кроз коју је прошло око 15.000 бораца, а 650 погинуло у минулом одбрамбено-отаџбинском рату, обиљежен је данас на Сокоцу полагањем вијенца на Војничком спомен-гробљу "Мали Зејтинлик".
Соколац - обиљежавање - Фото: СРНА
Соколац - обиљежавањеФото: СРНА

Пензионисани пуковник Војске Републике Српске Благоје Ковачевић рекао је Срни да је Прва романијска пјешадијска бригада проистекла из 216. брдске бригаде са Хан Пијеска, да је била језгро око којег су почеле да се окупљају остале бригаде у одбрани Сарајевско-романијске регије, те постала једна од најбољих јединица Војске Републике Српске.

Ковачевић је подсјетио да су од батаљона резервиста по општинама у окружењу настајале бригаде, па је тако и Прва романијска кренула у помоћ српском народу на простору Сарајева и прукупила све јединице које су тада форимиране на Палама, Мокром и у околини Сарајева.

Ова јединица је, навео је Ковачевић, већ на самом почетку рата бројала око 8.000 људи и обједињавала одбрану источне и јужне стране Сарајевско-романијске регије.

Ковачевић је подсјетио да су сједиште и команда 216. брдске бригаде били на Хан Пијеску и да су је до 30. јуна 1991. чинили углавном резервисти из осам општина од Сарајева до Олова и Милића.

Према његовим ријечима, у то вријеме рат у сусједној Хрватској примицао се лагано граници БиХ, те је наређена мобилизација једног дијела јединца како би се спријечило развијање рата на територију ове, тадашње југословенске републике.

Он је рекао да је, по распореду, након мобилизације био командант Трећег пјешадијског батаљона и присјећа се да је тада одзив резервиста био већи од 95 одсто.

- Већ тада је Југословенска народна армија /ЈНА/ сматрана окупаторском војском на простору БиХ, па се муслимани и Хрвати нису одазивали на мобилизацију у јединицама те војске - рекао је Ковачевић.

Ковачевић је касније у рату био командант Блажујске бригаде на Илиџи, која је припадала Сарајевско-романијском корпусу.

Прва романијска пјешадијска бригада била је у саставу Сарајевско-романијског корпуса Војске Републике Српске, а кроз јединицу је прошло око 15.000 војника.

Ова бригада одликована је Медаљом Петра Мркоњића.