latinica  ћирилица
30/06/2020 |  15:40 ⇒ 18:15 | Аутор: dnevni avaz

Прихваћен приједлог Тужилаштва: Золак не смије комуницирати са Новалићем

Суд БиХ прихватио је приједлог Тужилаштва БиХ да се Александру Золаку, директору Агенције за лијекове БиХ, који је осумњичен у афери "Респиратори" за злоупотребу службеног положаја, одреде мјере забране.
Александар Золак - Фото: СРНА
Александар ЗолакФото: СРНА

Како сазнаје Аваз, прихваћен је приједлог који се односи на забрану састајања с одређеним особама, односно суосумњиченима и свједоцима - запосленима у Агенцији за лијекове који су радили на издавању дозвола Сребреној малини.

То значи да Золак не може комуницирати ни с премијером ФБиХ Фадилом Новалићем.

Тужилаштво је тражило да се ове мјере одреде на перидо од мјесец, што би требало бити довољно да се саслушају сви свједоци. Суд је то и прихватио.

Осим Золака, раније су у овој афери осумњичени Новалић, Фахрудин Солак, директор Федералне управе цивилне заштите (ФУЦЗ), и Фикрет Хоџић, власник Сребрене малине, за набавку 100 респиратора из Кине у БиХ, који су плаћени 10,5 милиона КМ.

Тужилаштво у приједлогу тврди да постоји основана сумња да је Золак, као директор Агенције, искористио и прекорачио овласти те донио рјешење којим се дозвољава упис Сребрене малине у регистар велепрометника медицинском опремом као и издавање дозволе за увоз.

Тужиоци тврде да је Новалић звао Золака да убрза цијели поступак, а одбрана је то демантовала.