latinica  ћирилица
30/06/2020 |  15:59 ⇒ 18:14 | Аутор: ТАНЈУГ

ЕУ од сутра отвара границу за српске држављане; БиХ нема на списку

Савјет ЕУ је данас усвојио препоруке о постепеном отварању граница ЕУ за држављане 14 земаља од 1. јула, међу којима су и Србија и Црна Гора. Босне и Херцеговине нема на списку
ЕУ                                                        (Фото:Flickr/ Ed Everett) -
ЕУ (Фото:Flickr/ Ed Everett)

Препоруке се темеље на процјенама епидемиолошке ситуације што ће се чинити сваке двије недеље, али у случају наглог погоршања ситуације у некој земљи може се примијенити поступак "брзог одлучивања", наводи се у саопштењу Савјета ЕУ.

Главни критеријум је да број новозаражених на 100.000 становника у посљедњих 14 дана буде "близу или испод просјека ЕУ" на дан 15. јуна када је просјечан број новозаражених у ЕУ на 100.000 становника био 16.

 

 

Такође се тражи стабилан или опадајући тренд новозаражених.

Трећи критеријум односи се на укупан одговор сваке земље на епидемију, укључујући тестирање, праћење контаката и извјештавање као и поузданост и доступност података у трећим земљама, а у обзир ће се узимати и информације које доставе делегације ЕУ из тих земаља.

На списку су још Алжир, Аустралија, Канада, Грузија, Јапан, Јужна Кореја, Мароко, Нови Зеланд, Руанда, Тајланд, Тунис и Уругвај. Критеријуме задовољава и Кина, али из те ће се земље моћи улазити у ЕУ ако Пекинг укине забрану за улазак грађана ЕУ.

Држављани Монака, Андоре, Сан Марина и Ватикана имају исти третман као држављани ЕУ.

Попис и критеријуми за улазак односе се на на путовања која нису нужна. Препоруке нису правно обвезујуће јер надлежност над управљањем граница искључиво припада државама чланицама.

Грађани држава чланица ЕУ као и грађани трећих земаља који имају легално пребивалиште у ЕУ и чланови њихових породица и даље могу улазити у ЕУ из трећих земаља.

Рестрикције се не односе ни на одређене категорије особа, попут здравствених радника, радника у пограничним зонама и особа које раде на транспорту роба.