latinica  ћирилица
30/06/2020 |  16:10 | Аутор: СРНА

Ђапо: Турковићева блокирала борбу за здравље становништва

Федерални министар екологије и туризма Едита Ђапо рекла је да је министар иностраних послова у Савјету министара Бисера Турковић, скинувши са дневног реда сједнице Савјета министара одлуку о формирању експертског тима за Трговску гору, блокирала борбу земље за заштиту здравља становништва и екологије.
Трговска гора - Фото: РТРС
Трговска гораФото: РТРС

Ђапо је истакла да је изненађена поступком Турковићеве јер су тиме спријечени напори свих нивоа власти у БиХ да буде формиран експертски и правни тим који би заступао интересе БиХ.

Ђапо је нагласила да је одлуком о изградњи одлагалишта опасног нуклеарног отпада на граници с БиХ, Хрватска угрозила здравље око 250.000 људи, као и екологију и животну средину у долини ријеке Уне, те широј регији Крајине, саопштено је из федералног Министарства екологије и туризма.

- Због тога мени, као ресорном федералном министру екологије, није јасна одлука Турковићеве да у Савјету министара блокира борбу наше земље за заштиту здравља нашег становништва и екологије. БиХ према свим међународним актима има право да штити своја и права својих грађана - истакла је Ђапо.

Она је напоменула да би Турковићева, умјесто што блокира формирање експертског тима, требало да комуницира са својим колегом у Хрватској и предложи му да с циљем очувања добрих дипломатских односа Хрватска не гради одлагалиште нуклеарног отпада на граници с БиХ, него да одреди другу локацију.