latinica  ћирилица
30/06/2020 |  16:17 ⇒ 16:24 | Аутор: СРНА

Путин и Лукашенко открили спомених војницима код Ржева (ФОТО/ВИДЕО)

Предсједник Русије Владимир Путин и предсједник Бјелорусије Александар Лукашенко открили су данас споменик подигнут у част палих бораца Црвене армије који су се борили у једној од најкрвавијих битака у Другом свјетском рату.
Путин и Лукашенко открили спомених војницима код Ржева - Фото: Тwitter
Путин и Лукашенко открили спомених војницима код РжеваФото: Тwitter

Они су данас отпутовали у село Хорошево, надомак Ржева, на око 200 километара сјеверозападно од Москве, како би присуствовали церемонији полагања вијенаца на споменик који приказује велику фигуру војника.

У бици код Ржева, у којој је Црвена армија 1942. и 1943. године извршила низ офанзива како би протјерала оружане снаге нацистичке Њемачке са положаја близу Москве, погинуо је велики број совјетских војника, у лоше припремљеним нападима на добро утврђене њемачке положаје.

Путин је подсјетио да је у околини Ржева убијено, рањено или нестало 1,3 милиона војника Црвене армије, у борбама које су трајале више од годину дана, јавио је ТАСС.

- Немогуће је без бола размишљати о огромним губивима Црвене армије - изјавио је Путин, уз напомену да званична историја до недавно није сматрала прикладним да се превише прича о борбама близу Ржева.

Путин, који изражава веома емотиван став према историји Другог свјетског рата, нагласио је да ће се Русија увијек сјећати високе цијене који је совјетски народ платио за побједу у Великом патриотском рату.