latinica  ћирилица
30/06/2020 |  16:21 ⇒ 01/07/2020 | 07:14 | Аутор: РТРС

НСРС размотрила Приједлог Пословника (ВИДЕО)

Народни посланици окончали су расправу о Приједлогу Пословника Народне скупштине Републике Српске. Сједница ће бити настављена сутра разматрањем Нацрта закона о факторингу.
Сједница НСРС - Фото: РТРС
Сједница НСРСФото: РТРС

Наставак сједнице од 10.00 часова пратите на РТРС плусу и нашем порталу.

Предсједница Законодавног одбора НСРС Душица Шолаја је у завршној ријечи о овом приједлогу поновила да су нетачне тезе појединих посланика да се доношењем новог Пословника гуше права и слободе посланика.

Циљ новог Пословника јесте да се унаприједи рад највише законодавне институције Српске и њених радних тијела, а прецизира и начин функционисања и рада у ситуацијама када Скупштина није у могућности да се састане.

Након девет година, претрпљених измјена 2017. године, вишемјесечних припрема и полемике у јавности, нови Пословник Парламента Српске стигао је пред посланике. Очекивано, жустра расправа вођена је у првом дијелу засједања о документу, којим је, између осталог, у изузетним приликама, омогућено одржавање сједница Народне скупштине, Колегијума и радних тијела путем видео-конференције, уз могућност телефонског одржавања сједнице Колегијума.

Прецизира се редослијед обраћања по отварању претреса сваке тачке дневног реда као и фазе претреса. Другачије је дефинисан кворум за рад и редовна пауза. Нема више реплике на реплику, нетачног навода на нетачни навод.

За владајући блок, циљ је враћање дигнитета Народној скупштини, а на скупштинском руководству је одговорност за досљедну примјену Пословника.

За опозицију, документ је ригидан и представља укидање демократије у највишој законодавној институције Српске.

Предсједник Народне скупштине Недељко Чубриловић рекао је да нови Пословник није усмјерен ни против кога, већ да се доноси како би Парламент постао ефикаснији уз учешће и сарадњу свих посланика.

Шеф Клуба посланика СНСД-а Игор Жунић рекао је да Народна скупштина треба да буде мјесто на којем се аргументовано и конструктивно говори о свим проблемима у друштву, те да доношењем новог Пословника никоме није пало на памет да тиме некоме ускрати ријеч у Парламенту.

Разматрању Приједлога Пословника претходила је расправа о Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о заштити животне средине.

Овим приједлогом закона биће омогућено успостављање ефикаснијег система заштите животне средине на територији Српске, рекла је министарка за просторно уређење, грађевинарство и екологију Сребренка Голић.