latinica  ћирилица
30/06/2020 |  16:39 ⇒ 21:01 | Аутор: РТРС

Голић: Шамар Турковићеве грађанима Српске и ФБиХ

Министарка иностраних послова БиХ Бисера Турковић, скидањем са дневног реда данашње сједнице Савјета министара Одлуке о формирању експертског тима за Трговску гору, ударила је шамар грађанима Републике Српске и Федерације БиХ, саопштила је министарка за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић.
Сребренка Голић - Фото: РТРС
Сребренка ГолићФото: РТРС

Голићева истиче да је Турковићева непормишљеним потезом срушила вишегодишње напоре Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске, министра спољне трговине и економских односа БиХ Сташе Кошарца, Зеленог клуба у Парламентарној скупштини БиХ, али  и свих других институција и појединаца у БиХ, да осујете намјере Хрватске да на самој граници са БиХ изгради одлагалиште радиоактивног и истрошеног нуклеарног отпада и угрози живот и здравље 250.000 грађана.

Голићева каже да је од министрке, који је требало да буде носилац активности у напорима да се дипломатским путем дође до рјешења овог проблема, очекивала апсолутну подршку и проактивно дјеловање, а не немар и демагошко бацање проблема под тепих.

- Госпођа Турковић, као први човјек бх. дипломатије, морала је знати да скидањем Одлуке о формирању експертског тима за Трговску гору крши закључке Предсједништва БиХ, који су обавезали све носиоце јавних функција да искажу противљење намјерама Хрватске и учине све што је у њиховој надлежности да спријече да нам се нуклеарни отпад складишти у дворишту. Бисера Турковић је показала елементарно незнање и, што је још горе, незаинтересованост, јер њен аргумент за скидање ове тачке - да Хрватска још није предузела никаве активности - апослутно није тачан - истакла је Голићева.

Она је навела да Хрватска, у складу са својим законима, спроводи активности на избору правног лица за исхођење потребних дозвола за изградњу овог објекта и да је сада прави тренутак да Бих именује експерте, јер њихов посао подразумијева дуготрајан,и исцрпан рад на терену, како би се, на основу струке и науке заснованим чињеницама, доказали да се на тој локацији радиоактивни отпад не може одлагати.

Голићева наглашава да је Турковићева прекршила и документе свих нивоа власти у БиХ којима се изражава противљење изградњи оваквог објекта на само 800 метара ваздушне линије од Новог Града и неколико стотина метара од свјетског бисера природе - ријеке Уне.