latinica  ћирилица
30/06/2020 |  18:33 | Аутор: СРНА

Опозиција у Словенији тражи ванредне изборе

Политичку сцену у Словенији потресло је привођење министра економије и потпредсједника словеначке Владе Здравка Почивалшека, првог коалиционог партнера премијера Јанеза Јанше, а већина опозиције тражи одржавање ванредних избора или гласање о повјерењу Влади, за коју сматрају да је изгубила сваки легитимитет, због малверзација у вези са набавком медицинске опреме током епидемије вируса корона.
Словенија (илустрација) - фото:  SHUTTERSTOCK -
Словенија (илустрација) - фото: SHUTTERSTOCK

Нови предсједник словеначких Социјалних демократа /СД/ Тања Фајон рекла је да због скандала у вези са набавком медицинске опреме није довољна оставка министра унутрашњих послова Алеша Хојса, него би требало да одступи цијела Влада јер више нема моралног легитимитета, преносе словеначки медији.

- Умјесто да се та влада бави рјешавањем проблема људи, ми се сви морамо бавити криминалним пословима који сежу до њених врхова. Позивам Јаншу да поднесе оставку и да прилику за нову владу која би одмах почела радити и добила повјерење људи - поручила је Фајонова.

Словеначки министар унутрашњих послова Алеш Хојс поднио је оставку због малверзација у набавци заштитне опреме у борби против вируса корона, док премијер Јанез Јанша за сада не жели да одступи.

- Имам одговорност за све што се догађало - рекао је Хојс, додајући да је полицијска акција хапшења одговорних ипак и политички мотивисана.

Оставку је поднио и директор полиције Антон Травнер, који исто сматра да је цијела акција хапшења политички мотивисана.

Министар економије Здравко Почивалшек осумњичен је да је угрозио јавна средства набавком заштитне опреме која је била знатно скупља од цијена које су вриједиле у то вријеме.

Истрагу спроводи Специјално државно тужилаштво, а већ два мјесеца се прикупљају материјали.