latinica  ћирилица
30/06/2020 |  18:37 ⇒ 18:42 | Аутор: РТС

Преминуо један од најпознатијих америчких комичара (ВИДЕО)

Амерички комичар, глумац, редитељ, сценариста и издавач, Карл Рајнер, чија је каријера трајала седам деценија, преминуо је у свом дому на Беверли Хилсу у 98. години.

Током раних година телевизијских комедија од 1950. до 1957. године Рајнер је писао сценарио и глумио у Ен-Би-Сијевој серији Цезаров сат, која је касније прерасла у Ваш најбољи шоу. Ипак, највећу славу је стекао шездесетих година као креатор, продуцент, писац и глумац у ТВ серији Дик Ван Дајк шоу.

Заједно са Мелом Бруксом постао је икона америчке комедије кроз серију скечева које су заједно изводили у "Човјек стар 2.000 година". Глумио је у филмовима "Луд је, луд, луд, луд, свијет", "Руси долазе" и филмском серијалу "Играј своју игру".

Такође, велики успјех је постигао као редитељ и писац током 70-их и 80-их година. Коаутор је и редитељ неких од најуспјешнијих филмова Стива Мартина, укључујучћи The Jerk и "Човјек са два мозга".

Током дуге и запажене каријере Рајнер је освојио бројне награде и почасти, укључујући девет награда Еми, једну Греми награду и признање "Марк Твен" као аутор хумористичких текстова.

Његов син, Роб Рајнер, такође је запажен филмски стваралац, познат по филмовима "Кад је Хари срео Сели", Stand by Me, This Is Spinal Tap.