latinica  ћирилица
30/06/2020 |  19:53 ⇒ 01/07/2020 | 07:23 | Аутор: РТРС

Бивши савјетник Жељка Комшића нови предсједник ЦИК-а (ВИДЕО)

Централна изборна комисија БиХ изабрала је данас Жељка Бакалара из хрватског народа, за предсједника. Бакалар дужност преузима сутра и обављаће је наредних 21 мјесец. Иначе, до именовања у ЦИК, крајем маја ове године, Бакалар је био савјетник члана Предсједништва БиХ Жељка Комшића.
Жељко Бакалар - Фото: klix.ba
Жељко БакаларФото: klix.ba

Ротација на челу ЦИК-а БиХ. Умјесто бившег савјетника лидера СДС-а Вање Бјелице Прутина, за предсједника Комисије изабран је донедавни савјетник лидера ДФ-а Жељко Бакалар, који је био једини кандидат.

- Данас се морао изабрати нови предсједник, а након гласања изабран сам ја. Чини ми се да дувају неки нови вјетрови који упућују на то да би се и проблем финансирања избора могао ријешити - каже Бакалар.

Начин гласања у Представничком дому ПС БиХ током недавног избора два члана ЦИК-а из српског народа, једног Хрвата као и реизбор два Бошњака, указује да је већина чланова ЦИК-а практично под контролом за ту прилику успостављене коалиције СДС-а, ПДП-а, ДФ-а и СДА.

- Сада у ЦИК-у од седам чланова јасно је да су три у одређеном смислу фаворити СДС-а, ПДП-а и ДФ-а. Потпуно је јасно да је и реизбор два нова, односно стара члана Комисије, имао сагласност четврте политичке странке /СДА/, такао да укупно од седам чланова ЦИК-а имамо пет идентификованих на начин како сам рекао - изјавио је делегат Лазар Продановић.

У ЦИК-у БиХ одбијају сваку помисао да су под утицајем политичких партија иако се то лако може ишчитати из биографија већине чланова. Ипак, у јавности је створена перцепција да је Комисија страначки бастион четири политичке партије.
Продановић истиче да би било важно да се чланови ЦИК-а бирају двотрећинском већином у ПС БиХ и да се озбиљно размисли о дужини трајања мандата чланова ЦИК.

Индикативно је да је непосредно пред избор предсједника ЦИК-а Владо Рогић рекао да није ни стављен на кандидатску листу на шта има законско право као други члан Комисије из хрватског народа. Одбио је да га накнадно ставе и једини је гласао против Бакалара. Није хтио да коментарише наводе да је ЦИК стављена под политичку контролу.