latinica  ћирилица
30/06/2020 |  20:47 | Аутор: СРНА

Црква не може одустати док се њена права не остваре

Црногорска власт понашањем показује да није спремна да чује глас Српске православне цркве и умних људи, али ни упозорења са међународних адреса, а СПЦ, која не тражи никаква посебна права и ништа више од оног што имају друге вјерске заједнице, не може одустати док та права не оствари, истиче Његово преосвештенство епископ будимљанско-никшићки Јоаникије.
Епископ будимљанско-никшићки Јоаникије - Фото: Novosti.rs
Епископ будимљанско-никшићки ЈоаникијеФото: Novosti.rs

- На стотине људи већ је приведено, много је свештеника под кривичним пријавама, али шта друго очекивати када власт не уважава свој народ, него само жели да спроведе шта је наумила примјеном голе силе - каже владика Јоаникије, који је за Спутњик коментарисао ситуацију у Црној Гори након што су одлуком Националног координационог тијела и Министарства здравља забрањени јавни скупови, укључујући и литије.

Владика наводи да и реаговања љекара показују да се здравствене мјере против епидемије злоупотребљавају у политичке сврхе и да је ту много више зле воље против Цркве него медицинске памети.

- Није било слуха ни да власти чују упозорења СПЦ да за Црну Гору, њену стабилност и будућност није добро да доносе Закон о слободи вјероисповијести - додаје владика и наглашава да се питање дискриминаторног закона може лако ријешити брисањем неколико спорних чланова.

Епископ будимљанско-никшићки додаје и да искуство показује да је опасно у било којој држави кад власт угрожава слободу било чије вјере, а камоли већинске којој припада више од 70 одсто становништва и којој је народ искрено одан.

- То не може бити добро за Црну Гору, а не дај Боже да дође до већих проблема - знамо како је то на Балкану. Увијек неки горући проблеми уколико тињају и ескалирају у једном дијелу Балкана могу лако да се преточе на други дио - напомиње владика Јоаникије.