latinica  ћирилица
30/06/2020 |  22:20 ⇒ 01/07/2020 | 08:11 | Аутор: sputniknews.com

Научник показао колико је маска заиста ефикасна и шта ако кашљемо на дистанци (ФОТО)

Доктор Рич Дејвис показао је резултате два експеримента која одлично илуструју како маска блокира капљице из наших уста и грла кад кијамо, пјевамо, говоримо, кашљемо.

Тест, чије резултате је објавио на Твитеру, показао је да се бактерије највише шире кад кијамо или кашљемо, мање кад пјевамо или говоримо, али маска је у сваком случају успјевала да их потпуно заустави.

У другом тесту, Дејвис се бавио и дистанцом. Кашљао је на одређеној дистанци прво с маском, а онда без ње и посматрао у којој лабораторијској посуди ће се бактерије развити.

Показало се да сте без маске, ако нека особа кашље (чак и на само 15 секунди), безбједни тек на око два метра удаљености, док с маском нема опасности ни на мањој дистанци.

- Свјестан сам да овај примјер не приказује ширење вируса, али колоније нормалних бактерија из мојих уста и грла показују како се шире велике респираторне капљице, попут оних за које се вјерује да углавном шире ковид 19 и како их маска блокира - напоменуо је Рич Дејвис, чији је експеримент изазвао велику пажњу управо зато што на једноставан начин указује на важност ношења заштитне маске у актуелној ситуацији.