latinica  ћирилица
30/06/2020 |  22:49 | Аутор: sputniknews.com

Руски академик: Нема пандемије, неће бити ни другог таласа короне

Неће бити новог раста броја обољелих од вируса корона у Русији и свијету, сматра посланик Државне думе Русије и члан Руске академије наука Генадиј Онишченко.

- Не треба говорити о новој пандемији вируса короне овог типа, јер за седам мјесеци, колико је протекло од првог случаја у Кини, није дошло до веће мутације гена (вируса) нити ће се то и десити. То је специфичност овог вируса - рекао је Онишченко.

Према његовим ријечима, САРС и МЕРС такође нису мутирали, као што то ради грип.

- А пошто се то не дешава, у најбољем случају, на јесен ћемо исто имати случајеве короне, али неће бити пандемије - објаснио је он.

Он сматра да ни сада није приметан пандемијски скок броја заражених короном.

- До јутрос је у свијету регистровано око 10,3 милиона случајева обољења, што је за преношење ваздушно-капљичним путем ништа. Само у Русији се годишње разболи од грипе у просјеку 6-7 милиона особа - објаснио је академик.

При томе, он је указао да се због тога што 40 одсто заражених нема никаквих симптома, али су носиоци и извори болести, треба пажљиво односити према људима старијег узраста који "остају у зони ризика" и морају да поштују све мјере заштите од короне.

Онишченко је позвао званичне органе да грађанима саопштавају објективне информације и да ако постоје неки разлози, не плаше људе.