latinica  ћирилица
01/07/2020 |  15:24 ⇒ 15:52 | Аутор: СРНА

Проглашени добитници књижевне награде "Златна сова"

Роман "У кругу" Радисава Милића из Смедерева добитник је награде "Златна сова" коју додјељује Завод за уџбенике и наставна средства Источно Сарајево.
Књижевна награда Златна сова -
Књижевна награда Златна сова

Друга награда припала је роману "Чак и у Хуенти", аутора Надежде Пурић Јовановић из Београда, а трећа роману "Давно испричане приче", аутора Бранка Јовичића из Брода.

Портпарол Завода за уџбенике и наставна средства Дејан Керлета рекао је Срни да је "Златна сова" једна од најзначајних књижевних награда која се додељује за необјављени роман написан на српском говорном подручју.

Он је истакао да су имена побједника проглашена данас у Андрићграду, након што је жири саопштио резултате конкурса.

У овогодишњем жирију били су еминентни познаваоци књижевности академик Јован Делић, Драгана Бедов и Жељка Пржуљ.

За роман "У кругу" чланови жирија кажу да и самом симболиком наслова наговјештава причу о једној животној путањи што се ближи крају.

У саопштењу жирија се наводи да роман описујући готово пун круг, који у коначном свођењу рачуна, у исходишту прошлог, садашњег и оног што је човјеку још преостало у неизвијесној и варљивој будућности – остаје празан, неиспуњен и натопљен осјећањем промашености, узалудности и бескрајне самоће.

- Главни јунак Стеван, већ у годинама када се све више преиспитује прошлост, а све мање планирају дани који долазе, са своје почетне путање – из Београда, када је живот нудио бескрајне могућности и испуњавајућу и величанствену љубав жене која је опстајала упркос свим околностима, одбацивши све због немогућности да се избори сасопственим поријеклом, доспијева поново у Београд, вративши се послије дугогодишњег добровољног изгнанства у Лисабону - наводи се, између осталог, у саопштењу жирија.

С друге стране, међусобни односи на релацији мушкарац–жена, бивају освијетљени из једног специфичног угла суштинског неразумијевања и мимоилажења, проузрокованих неизговореним, прећутаним и потиснутим, који очаји трагику њихових судбина преносе и на живот зачет у тој несрећној љубави.

Додјела "Златне сове" биће уприличена у септембру поводом годишњице постојања и рада Завода за уџбенике и наставна средства Источно Сарајево.