latinica  ћирилица
02/07/2020 |  08:11 ⇒ 09:15 | Аутор: СРНА

Уставне амандмане подржало 78,03 одсто гласача у Русији

Амандмане на руски Устав на референдуму је подржало 78,03 одсто гласача, саопштила је Централна изборна комисија послије пребројавања 99,02 одсто гласова.
Москва - Фото: РТРС
МоскваФото: РТРС

Комисија наводи да се против амандмана изјаснило 21,16 одсто гласача. Одзив је, према најновијим информацијама, био 65 одсто, пренио је ТАСС.

Гласање за референдуму завршено је синоћ у 21.00 час по московском времену.

У Чеченији је амандмане подржало 97,92 одсто гласача, саопштио је портпарол републичке изборне комисије. Пребројано је свих 100 одсто гласова.

Процес гласања почео је 25. јуна. Званични дан за изјашњавање грађана био је 1. јул, али је период изјашњавања продужен за седам дана због ситуације у вези са епидемијом вируса корона.

Грађани су могли да гласају изван бирачких мјеста у специјално организованим областима од којих су нека била на отвореном, да се изјасне од куће или преко апликације за гласање. Становници Москве и Нижњег Новгорода могли су да гласају и преко интернета.

Амандмани ће ступити на снагу уколико их подржи више од половине оних који су изашли на референдум. Није одређен минимални праг за одзив.