latinica  ћирилица
02/07/2020 |  09:45 ⇒ 12:00 | Аутор: СРНА

Петричевић: Мјере Владе Српске међу најбољим у региону

Министар привреде и предузетништва Републике Српске Вјекослав Петричевић оцијенио је да су мјере Владе Српске, које су усвојене по избијању епидемије вируса корона, међу најбољим у региону, али да Влада неће стати него ће и у наредном периоду са привредницима тражити рјешења која ће им олакшати пословање с обзиром на то да пандемија још траје.
Вјекослав Петричевић   (Фото:Siniša Pašalić/RAS Srbija) -
Вјекослав Петричевић (Фото:Siniša Pašalić/RAS Srbija)

Петричевић је истакао да је Влада на тај начин показала озбиљност и одговорност према привреди и грађанима Српске.

- По избијању пандемије опредјељење Владе је било очување сваког радног мјеста, што је важно за Српску, али и привреднике. Веома добро знамо да је и прије избијања пандемије цијеле протекле године био проблем са радном снагом - рекао је Петричевић у интервјуу Срни.

Према његовим ријечима, циљ је био се обезбиједе, прије свега, редовне плате радницима, а да привредници остану у капацитетима које су имали прије пандемије.

Он је нагласио да је без обзира на кризу у вези са епидемијом вируса корона у Српској било најмање отпуштених радника, и да је по томе Српска међу најбољим у региону.

Петричевић је навео да су се мјере Влада Српске првенствено односиле на пореске мјере, али и помоћ радницима у виду исплате најниже плате, уз уплату пореза и доприноса.

- Влада је жељела да искључиво помогне радницима, док се други пакет мјера односи на помоћ привредним субјектима којима је због бројних разлога смањен обим псловања - немогућности доласка до репроматеријала или отежаног пласмана роба на тржиште Западне Европе - појаснио је он.

Петричевић је подсјетио да је једна од првих мјера коју је Влада Српске донијела исплата подстицаја на име повећања плата, које спроводи Министарство привреде и предузетништва.

- За петнаестак дана исплаћена су сва привредна друштва која су остварила право на та средства. Том приликом је аплицирао 501 привредни субјект, а њих 429 остварило право на то. Том мјером је обухваћено око 12.000 радника, а ријеч је о износу нешто већем од три мииона КМ - рекао је Петричевић.

Он је као значајне мјере навео и одгађање плаћања обевеза по завршном рачуну из 2019. године према привредим субјектима, као и смањење паушала малим привредницима и занатлијама са 600 КМ на 240 КМ.

- Једна од мјера је и мораторијум на кредите, који су пласирани посредством Инвестуционо-развојне банке Рпублике Српске, у периоду од три до шест мјесеци. Агенција за банкарство Српске је дала препоруке комерцијалним банкама да одобре мораторијуме на кредите како физичким тако и правним лицима у периоду од шест мјесеци - истакао је Петричевић.

Даљим активностима, додао је он, Влада је одговорно и савјесно поступила по питању односа према привреди, поготово према оним привредницима којима је одмах био забрањен рад одлуком Републичког штаба за ванредне ситуације као и штабова локалних самоуправа гдје су у марту исплаћени порези и доприноси, што износи око 10,5 милиона КМ и обухватило је око 30.000 радника.

- У априлу су те мјере проширене и односиле су на 36.000 радника са износом од око 26 милиона КМ - навео је Петричевић.

Он је додао да се тренутно обрађују подаци и захтјеви по другој уредби која се односи на помоћ привредним субјектима и предузетницима који су имали смањен обим пословања или дјелимични престанак рада.

Влада је, навео је он, опредијељена да се и њима помогне и тренутно надлежна министарства обрађују њихове захтјеве и након тога они се упућују Компензиционом фонду на исплату.

Петричевић је рекао да је број радника који ће бити обухваћен око 32.000, а износ око 25 милиона КМ, што се уклапа у анализе и процјене са почетка пандемије вируса корона да ће за те намјене у априлу бити потребно око 55 милиона КМ за 68.000 радника.

- За мај је Влада је такође донијела одлуку да ће бити уплаћени доприноси за оне привредне субјекте који су почели са радом од 11. маја, а за оне које су право остварили послије тог датума биће уплаћен износ најниже плате са порезима и доприносима и за то ће бити потребно између седам и осам милиона КМ - рекао је Петричевић и додао да су привредници поздравили ове мјере.

Он је рекао да Влада Српске неће стати на томе већ ће и у наредном периоду са представницима привредника тражити рјешења која ће им олакшати пословање, с обзиром на то да пандемија вируса корона још траје.

Петричевић је нагласио да се током епидемије појединим привредним субјектима, претежно из прерађивачке индустрије, прије свих индустрије текстила, коже и обуће, указала шанса за нове производе, гдје се велики број фирми преусмјерио на производњу заштитних маски.

Петричевић сматра да је важна промоција кампање "Купујемо домаће" додавши да је важно пробудити свијест код грађана да купују домаће производе.

- На тај начин јачамо Српску и задржавамо радна мјеста - рекао је Петричевић.

Говорећи о програму рада Министарства за ову годиуну, Петричевић је рекао да ће он бити реализован, додавши да ће одређени закони који су требали да буду разматрани у другом, бити разматрани у посљедњем кварталу ове године.

Петричевић је истакао закон о друштвеном предузетништву, као и закон о слободним зонама који ће бити веома значајан за привреднике и који даје шансу за привлачење како домаћих тако и страних инвестиција.

- У томе користимо најбоља искуства Србије јер они имају слободну зону у Пироту, која важи за једну од најбољих у Европи и трећу у свијету. Покушаћемо да искористимо и предности Српске - рекао је Петричевић.

Према информацијама из допломатских редставништава, нагласио је он, одређене земље ЕУ желе да поједине производне капацитете преселе на Балкан.

- Наша предност у односу на конкуренцију је инфраструктура и географски положај - рекао је Петричевић.