latinica  ћирилица
02/07/2020 |  09:46 | Аутор: СРНА

НАТО жели да земље региона самостално доносе политичке одлуке

НАТО жели да земље у региону могу самостално да доносе политичке одлуке, у ком год правцу да изаберу, те да задрже потпуни политички интегритет, без икаквог спољног уплитања, рекао је нови шеф војне канцеларије НАТО-а у Београду генерал Томазо Витале.

- Оно што је најважније јесте да се Србији ништа не намеће - истакао је Витале, који је додао да НАТО високо вреднује свој однос са Србијом, као блиским партнером, "који игра веома важну улогу у одржавању мира и стабилности у региону".

Он је рекао да својим напорним радом и посвећеношћу, уз јако вођство, Србија даје примјер у промовисању мира и стабилности на западном Балкану.

- Генерални секретар Јенс Столтенберг и предсједник Александар Вучић редовно се консултују и веома добро слажу. То доприноси унапређењу политичког дијалога и јачању практичне сарадње у партнерству НАТО-а и Србије - рекао је Витале за Курир.

Одговарајући на питање да ли НАТО-у смета добра сарадња Србије са Русијом, он је рекао да не постоји супротност између добрих односа са Алијансом и добрих односа са Русијом.

- Ми не намећемо ништа нашим партнерима. Други то можда раде, али не и ми - рекао је он и поновио да војна неутралност није у супротности са сарадњом са НАТО-ом.

Витале је рекао да Алијанси не смета војна неутралност Србије, истичући да НАТО у потпуности поштује Србију и њену политику војне неутралности.

- Србија је наш сусјед, важан и цијењен партнер НАТО-а - истакао је Витале.

Он је рекао да је на Србији да одлучи како и у којој мјери жели да сарађује са Русијом, те нагласио да чланство у Алијанси није услов за придруживање ЕУ и обратно.

Витале је истакао да жели да увјери српску јавност да НАТО, кроз мисију Кфора, остаје посвећен и наставља да извршава своју улогу широм Косова и Метохије.

Он је рекао да Србију данас види као модерну земљу и фактор стабилности на западном Балкану, као и да је богата и економски јака Србија предуслов за мир и стабилност у региону.

- Драго нам је што видимо Србију на путањи прогресивног економског раста - нагласио је Витале.

Он је додао да су српске оружане снаге на веома добром гласу широм свијета и оцијенио да храбри српски официри који учествују у мировним мисијама широм свијета креирају позитивну слику о Србији.